Președintele Forța Dreptei Brăila: ”Incompetența actualilor guvernanți lovește puternic în sistemul de sănătate românesc”

Comunicat de presă


Conform unui proiect de lege aflat în transparență decizională, vor fi reduse fondurile disponibile pentru medicina de familie cu 30 %, pentru ambulatoriile de specialitate cu 27% și stomatologie cu 50%.

Chiar dacă guvernul a semnat angajamente cu autoritățile internaționale pentru alocarea a 10% din fondul FNUASS, medicinei primare i-au fost alocate doar 7-8 procente, în vara anului 2023.  Mai mult, conform unei viziuni guvernamentale bolnăvicioase, acum se prefigurează tăierea a 35% din venituri.

Așa cum explica unul dintre medicii afectați, vom ajunge în situația în care o consultație va fi remunerată cu fabuloasa sumă de …11 lei: “fiecare consultație la medic, decontată de Casă, valorează după 1 februarie suma de aproximativ 35 de Ron (…). Din acești bani, fie că lucrezi cu contract de muncă și procent, fie că deții cabinet medical individual pentru care achiți costuri de întreținere, salariu asistent, contabil, utilități, mai rămân vreo 11 lei/per pacient”. Cam acesta este prețul pe care actualii guvernanți îl pun pe sănătatea românilor.

Este o bătaie de joc la adresa medicilor de familie și a medicilor specialiști din ambulatoriu, cei care rezolvă 75-80% din cazurile de bolnavi care se prezintă la cabinet. În rural (adică peste 50% din populația României!), unde oamenii sunt săraci, în vârstă și nu au posibilitate de mișcare, acest procent e semnificativ mai mare. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care serviciile sunt decontate cu întârziere, o dovadă în acest sens fiind Brăila, unde a fost virată doar 75% din valoarea facturilor pe luna decembrie.

Pe de altă parte, aberația de a lua 10% pentru cei care sunt în concediu medical implică o taxare suplimentară a cetățenilor, asta în condițiile în care nimeni nu explică unde se duc acești bani și contrazice desele promisiuni făcute că nu vor există creșteri de taxe și impozite în 2024.

În aceste condiții, solicităm anularea REDUCERII veniturilor cabinetelor noastre. Observați că, spre deosebire de alte  bresle, noi nu cerem creșterea valorii punctelor alocate pentru consultații, ci păstrarea valorilor de anul trecut, în condițiile în care toate prețurile au crescut.

Ne aflăm în fața acestor realități, ne plângem că nu avem medici suficienți, că ne pleacă din țară, că sunt foarte multe localități fără medic de familie, însă incompetenții care ne guvernează nu fac nimic pentru a îmbunătăți sistemul de sănătate aflat în moarte clinică! Cam asta se întâmplă când lași oameni total nepregătiți să gestioneze România!

Presedinte Forța Dreptei – Brăila, Dr. Antoneta Ioniță

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry