Președintele Partidului Republican – Alianța AUR Brăila: “Discuțiile despre comasarea alegerilor transmit mesajul – LE ESTE FRICĂ!”

Comunicat de presă

Nu există alt motiv pentru care să se gândească la comasarea alegerilor decât faptul că sondajele reale le transmit foarte clar că Polul Suveranist și Românesc a depășit scorul PSD, iar PNL este pe toboganul dispariției de pe scena politică românească.

Mai mult, peste 15 % dintre votanții tradiționali ai partidelor de masă, nu mai doresc ca guvernarea dezastroasă PSD și PNL să mai continue și în 2024, conform sondajului CURS, din ianuarie 2024 . Astfel că, este posibil ca aceștia să meargă pe vot negativ și să dea o palmă actualului guvern incoerent și incompetent!”

Din punctul nostru de vedere, al Alianței AUR, lucrurile sunt foarte clare. Nu mai există dreptul la sănătate, dreptul la educație, dreptul la protecție socială și acum românilor li se ia și dreptul la alegeri libere de către dictatorul Marcel Ciolacu.

  • Alianța AUR respinge ferm ideea că dificultățile economice, oricât de mari ar fi, pot fi înfruntate sau rezolvate prin diminuarea democrației. Dimpotrivă.
  • Respingem ferm ideea că simplificarea și diminuarea procesului electoral, inclusiv campania electorală, competiția politică și alegerile libere și corecte, ar fi soluții pentru orice, cu atât mai puțin pentru o criză economică.
  • Vom face tot ce ţine de noi pentru ca acest drept să fie restituit românilor şi vom încerca să aducem aminte “dictatorului” Marcel Ciolacu despre soarta altor dictatori care au vrut să ia drepturile oamenilor.

Responsabilitatea noastră este cel puţin să încercăm, împreună, să stopăm orice fel de derapaj democratic.

Pericolul pentru democrație este iminent, iar comasarea alegerilor încheie această operă de distrugere a mecanismelor democratice.

  • Nu le place lui Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă sau Klaus Iohannis deloc acest cuvânt “democraţie”.
  • Comasarea alegerilor este un demers discreţionar, unilateral şi antidemocratic al actualei puteri, elaborat fără consultarea societăţii civile.

Ca de fiecare dată, partidele aflate la guvernare doresc să comaseze alegerile atunci când simt că le scapă controlul. La fel a făcut și PDL-ul lui Traian Băsescu în 2012, la fel a vrut și PNL-ul lui Cîțu în 2022, al lui Ciucă în 2023, la fel dorește și PSD-ul lui Ciolacu în 2024.

  • Argumentele sunt mereu aceleași: dificultățile economice. Se invocă mereu anul dificil, atât din punct de vedere intern, cât și extern.
    • Faceţi economii acolo unde nu trebuie. Aţi afirmat că organizarea simultană a alegerilor ar reduce cheltuielile, dar în acelaşi timp aţi încurajat şi încurajaţi risipa banului public.

Efectele devastatoare ale acestor schimbări asupra gradului, şi aşa precar, de democraţie din ţara noastră sunt îngrijorătoare.

  • Interesul politic meschin de a vă menţine la putere cu orice preţ vă împinge să încălcaţi cu bună ştiinţă practici europene în materie electorală.
    • Ştim că vă confruntaţi cu riscul înregistrării unui rezultat electoral care să vă scoată de pe scena politică a României pentru totdeauna, precum şi cu posibilitatea ca unii dintre reprezentanții PSD și PNL să ajungă să răspundă în faţa românilor, iar alţii în faţa legii. Asta însă nu poate justifica măsura comasării alegerilor.
    • Comasarea alegerilor este o măsură specifică ţărilor bananiere, şi nu ţărilor europene.

Astăzi, la 34 de ani de la evenimentele din 1989, discutăm despre un drept fundamental, dreptul de a vota în alegeri libere, corecte, anunțate în avans, în baza unui sistem democratic.

  • După ce PSD și PNL au luat românilor mai multe drepturi, cum ar fi dreptul la sănătate și dreptul la educație, acum Marcel Ciolacu vrea să le ia și dreptul la alegeri libere.

Pentru buna informare a Guvernului Ciolacu, le amintim că printre recomandările Comisiei de la Veneţia formulate în Codul bunelor practici în materie electorală se numără şi următoarea:

  • Elementele fundamentale ale dreptului electoral, în special, sistemul electoral propriu zis, componenţa comisiilor electorale şi constituirea circumscripţiilor electorale, nu trebuie amendate decît cel puţin cu un an înainte de alegeri, sau trebuie înscrise în constituţie sau formulate în formă de document cu un statut mai înalt decăt cel al unei legi ordinare“.

În 2012, Curtea Constituțională a României a decis că propunerea de comasare a alegerilor este neconstituțională.

  • Potrivit CCR, comasarea alegerilor locale si parlamentare ar putea crea dificultăți privind exercitarea dreptului de vot, care in final duc la restrângerea acestui drept, complexitatea si durata operațiunilor putând afecta procesul de vot.

De asemenea, potrivit fostului președinte al CCR, Augustin Zegrean, un astfel de demers nu ar sta în picioare la CCR.

  • Potrivit acestuia, nu este doar o decizie a Curții Constituționale, ci și o recomandare a Comisiei de la Veneția, care spune ca alegerile să nu se amestece, să nu se facă în aceeași zi tot felul de alegeri și referendumuri toate laolaltă, pentru că cetățeanul trebuie să meargă acolo cu mintea limpede și să aleagă în mod conștient.

Încercarea de a lovi direct în sistemul democratic și în nucleul dur al acestuia este evidentă, deoarece într-o democrație reală, alegerile sunt condiția și proba de verificare.

Marcel Ciolacu susține că este mai ieftin să avem alegeri comasate. Ar fi mult mai ieftin să scăpăm de Guvernul Ciolacu. Ar fi mult mai ieftin și nu ar trebui să ne gândim la o așa-numită economie în urma alegerilor.

  • Ce ne spun astăzi Marcel Ciolacu și coaliția PSD-PNL? Că este bine să avem alegeri cât mai rare. Potrivit lor, campaniile electorale sunt dezbateri sterile și trebuie evitate. Domnule Ciolacu, așa ceva nu există!
    • În 34 de ani de democrație în România, nu există nicio afirmație mai antidemocratică decât cea pe care PSD și PNL o fac astăzi.

Cu fiecare acțiune a acestui Guvern marionetă, asistăm la o reprezentare macabră a unei drame în care democrația și statul de drept sunt denigrate și supuse controlului unui grup infracțional, care pune în aplicare o lovitură de stat reală.

  • Fie că vorbim despre măsurile economice și sociale catastrofale promovate de acest Guvern, fie că vorbim despre modul arbitrar în care țara este condusă prin ordonanțe de urgență repetate, toate subminează democrația și pun sub semnul întrebării existența statului de drept.

Petrea Dorin Silviu, Președinte al Partidului Republican, filiala Brăila

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry