PSD este decis să depună moțiune de cenzură: ”PNL ori dublează alocațiile copiilor de la 1 august, ori pleacă!”

Indiferent că va fi sau nu stare de alertă, PSD este decis să depună moțiune de cenzură dacă Guvernul Orban nu dublează alocațiile copiilor, mai ales după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că această măsură trebuie pusă în practică de la 1 august 2020.

Decizia conducerii PSD vine după ce Premierul Ludovic Orban a declarat joi, după o ședință a conducerii centrale PNL, că alocațiile pentru copii nu se vor dubla de la 1 august, așa cum prevede legea, pentru că nu sunt bani la bugetul de stat.

În contextul în care CCR și-a exprimat punctul de vedere cu privire la acest subiect, președintele Iohannis nu mai poate amâna dublarea alocațiilor pentru copii. Acesta trebuie să promulge legea în regim de urgență, iar guvernul Orban este obligat să o aplice.

În condițiile actuale, în care pandemia de coronavirus a afectat foarte multe familii din punct de vedere social și economic, majorarea alocațiilor copiilor  – o măsură inițiată de PSD – reprezintă o gură de oxigen pentru bugetul lunar al multor familii.

Declarațiile recente ale premierul Orban reprezintă o sfidare a legii.

Din punctul nostru de vedere, după decizia CCR, premierul Orban ar fi trebuit să-și ceară scuze românilor și să anunțe că măsura dublării alocatiilor se aplică de mâine. De asemenea, din punctul nostru de vedere, românii care sunt afectați de refuzul Guvernului de a majora alocațiile copiilor ar trebui să se îndrepte în instanță împotriva Guvernului și să primească și penalități pentru perioada în care măsura respectivă nu s-a aplicat.

Orice cetățean care întârzie cu plata taxelor sau nu achită o amendă prevăzută de o lege plătește și penalități. De ce nu s-ar întâmpla la fel și atunci când Guvernul este cel care face astfel de lucruri?

Ca să fie clar pentru toată lumea, lucrurile stau în felul următor: Parlamentul a decis ca alocațiile copiilor să fie dublate de la 1 ianuarie 2020. Guvernul a dat o Ordonanță de Urgență prin care a amânat aplicarea acestei măsuri până la 1 august. Parlamentul a anulat acea Ordonanță de Urgență. PNL a contestat la CCR decizia Parlamentului de anulare a OUG, iar Curtea Constituțională a respins contestația PNL. Ca atare, în acest moment, Guvernul PNL are obligația legală și constituțională să plătească alocații duble copiilor, nu mai e loc de alte discuții.

Lipsa banilor, invocată de premierul Orban, nu poate fi un motiv pentru încălcarea legii. Dacă n-ar fi guvernat așa cum a făcut-o, dacă n-ar fi făcut cadouri fiscale de miliarde de lei clienților politici, dacă n-ar fi făcut plăți nejustificate, în avans, de sute de milioane de lei, dacă n-ar fi permis jaful banilor publici prin contracte dirijate, la prețuri umflate, în perioada pandemiei de coronavirus, guvernul PNL ar fi avut bani pentru alocațiile copiilor.

PNL ori dublează alocațiile copiilor de la 1 august, ori pleacă!

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry