Actualul Guvern vine cu o abordare greșită asupra bugetului, cu o viziune strict contabilă care include tăieri de pensii, salarii, venituri și fonduri, inclusiv de la domenii de maximă prioritate națională, precum Sănătatea și Educația. În condițiile în care ne confruntăm cu o pandemie și suntem în plină campanie de vaccinare, Guvernul găsește potrivit să taie 2,6 miliarde de euro din bugetul Sănătății – 2,2 miliarde de euro din bugetul ministerului și 0,4 miliarde de euro de la CNAS – echivalentul costurilor pentru imunizarea de 2 ori a populației țării. Educația urmează să primească cel mai mic procent din PIB – 2,5%, fapt văzut de specialiștii în domeniu drept sabotaj național.
În acest context, parlamentarii PSD nu vor vota proiectul de buget propus de Guvernul Cîțu, buget lipsit de viziune, o oglindă a incompetenței coaliției de la putere, care doar va arunca România într-un cerc vicios al sărăciei. Am avertizat încă din campanie asupra viziunii austere a celor de la PNL – USR, care se materializează în prezent. Ne așteptam la un astfel de buget, de aceea am construit un proiect alternativ de buget național pe care îl vom prezenta. Bugetul proiectat de PSD, cu o valoare de 374 miliarde de lei are ca ținte principale stoparea crizei sanitare, relansarea economiei și creșterea nivelului de trai. În acest sens alocăm mai mulți bani pentru sănătate, educație, agricultură, investiții în infrastructură, IMM-uri, salarii, alocații, pensii, digitalizare ș inovare.
Principalele amendamente susținute de PSD se referă la: creșterea alocațiilor pentru copii, la nivelul stabilit inițial de PSD în 2020; construcția de centre medicale; servicii suplimentare de sănătate în pandemie; începerea investițiilor în Spitalele regionale; creșterea salariilor profesorilor la nivelul din 2022 din Legea salarizării; alocarea a 6% din PIB pentru Educație și Cercetare (la Educație 5% și la Cercetare 1%); despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă; creșterea natalității; programe pentru locuri de muncă bine plătite; suplimentări la programele Rabla Clasic, Rabla Plus și Rabla electrocasnice; finanțarea programului Fabricat în România: stimularea investițiilor mari și retehnologizarea companiilor; a programelor Start-Up Nation III și Start-Up pentru Studenți; promovarea și susținerea exporturilor; creșterea punctului de pensie conform Legii inițiale a pensiilor.
Am identificat sursele de finanțare pentru fiecare amendament. Cele mai multe dintre ele sunt cele care au fost recomandate și de Consiliul Fiscal. Este vorba de reducerea evaziunii fiscale, recuperarea arieratelor, creșterea bazei de impozitare prin măsuri de stimulare economică, fondul de rezervă al Guvernului sau capitolul Acțiuni generale din bugetul Ministerului Finanțelor. Am făcut modificări la bugetul de stat deoarece, din discuțiile avute cu liderii de sindicat a reieșit că propunerile guvernului PNL – USR nu răspund nevoilor societății. Prioritățile lor nu sunt și prioritățile românilor. Banii trebuie direcționați către domenii de activitate și obiective cu adevărat importante. De la Brăila am venit cu 76 de amendamente la buget, pe care le vom susține în plen în speranța că vor fi dezbătute și aprobate. Acestea se referă la bani pentru proiectele locale aflate în implementare. Susținem proiectele strategice cu care vin UAT-urile în sprijinul comunităților locale, indiferent de culoarea politică a acestora, solicitând finanțare pentru modernizarea infrastructurii de drumuri județene și comunale, dar și a cartierelor municipiului Brăila și ale oraselor, reabilitarea și extinderea sistemului de irigat, reabilitarea școlilor și a dispensarelor comunale.
Amendamentele PSD se încadrează într-un deficit aproape identic cu cel propus de Guvern (7,26% din PIB la PSD față de 7,16% la Guvern). Diferența ține de viziunea în care sunt stabilite prioritățile. Prioritatea Guvernului este Austeritate în timp ce prioritatea PSD este Dezvoltarea și creșterea nivelului de trai. Guvernul „Nu se poate” propune intrarea României în cercul vicios al austerității, în timp ce PSD propune intrarea într-un cerc sănătos al dezvoltării.