Sorin Gălbinaș s-a întors din Anglia și a investit într-o afacere la Brăila. El se află pe lista de candidați PNL la Consiliul Local Municipal.

Bătălia pe proiecte

Sorin Gălbinaș (PNL): „Dacă vrei să schimbi ceva, trebuie s-o faci din interior”

Sorin Gălbinaș are 33 de ani. Întors acasă după ce a lucrat în Marea Britanie, el a prezentat câteva idei de proiecte liderilor PNL Brăila. Idei simple, de îmbunătățire a traiului de zi cu zi – trasee de transport în comun care să unească diferite puncte din oraș, toalete publice moderne, așa cum sunt în orașele europene, lucruri de care se lovesc oamenii care nu privesc orașul doar de la bordul mașinilor scumpe. Ideile sale au fost integrate în planul de guvernare locală al PNL, iar Sorin a fost invitat să facă parte din lista de candidați ai partidului pentru un post de consilier local.

– Tu ești unul dintre tinerii care au plecat din Brăila, au plecat din România, apoi au decis să se întoarcă și să investească banii câștigați în străinătate într-o mică afacere locală. Ai hotărât să te implici și în viața politică din oraș. Vreau să înțeleg cum de ai făcut aceste alegeri.

– Ca oricărui tânăr care lucrează în Brăila pe salariul minim, într-un oraș unde nu se întâmplă nimic, automat îți vine ideea de a pleca. Pentru că vrei mai mult. Am plecat cu acest gând, iar când am ajuns în Anglia am realizat de ce românii nu se mai intorc. Am înțeles sensul expresiei „nivel de trai mai bun”. Dintr-un capăt al orașului până în celălalt capăt tot sistemul administrativ funcționa perfect. Mă refer la lucruri mici, dar esențiale: transportul in comun, salubritatea impecabilă, traficul inteligent, modul general în care era organizat orasul, centrul fiind plin de mici afaceri unde gaseai de toate, ca într-un fel de Mall. La marginea orașului erau plasate în parcuri industriale multe, foarte multe fabrici. Mi-a venit în minte întrebarea „dacă ei pot, noi de ce nu putem” și m-am hotărât să mă întorc și să fac ceva acasă. Am început să mă gândesc cum să actionez ca să pot aduce în Brăila lucrurile bune pe care le vedeam acolo. Am realizat că trebuie să fac două lucruri: să construiesc o afacere în România și să intru în politică pentru a provoca o schimbare. Așa că m-am întors acasă și am înființat o firmă. M-am ciocnit de sistemul ăsta întortocheat, cu multe acte, hârtii, ștampile… Când stăteam la cozile acelea mari, apărea cireașa de pe tort, câte o doamnă sau domn bine îmbrăcați, eleganți, care aveau prioritate. Ei nu stăteau la cozi! Nu mai pui că funcționarii de la ghișee le picau în genunchi și-i slujeau ca pe niște zei. Asta m-a scos din minți! În fine, am trecut peste toate astea, am facut firma, un magazin. După șase luni au început să se îndrepte lucrurile și am putut demonstra că se poate și la noi în oraș. Am demonstrat și am demontat toate NU-urile alea.

În paralel am urmărit și ce se întâmplă în plan administrativ, conștient că dacă vrei să schimbi ceva trebuie s-o faci din interior. Le-am prezentat oamenilor din PNL proiectele mele și Alexandru Dănăilă, președintele partidului, mi-a oferit această șansă, să intru în Consiliul Local și să încerc să fac o altfel de politică, una liberală, deschisă, care sa se plieze pe nevoiele cetățenilor. Am siguranța că nu este deloc greu să aduc aici ceea ce am văzut în străinătate. Cred în Brăila și în echipa PNL. Și mai cred în puterea oamenilor de a înțelege că e timpul unei schimbări. Că 30 de ani de PSD sunt de-ajuns. Că ultimul loc la atragerea de fonduri europene arată fără urmă de îndoială că PSD duce Brăila spre dezastru.

– În Bătălia pe proiecte ai venit cu două idei. Una prevede modificarea unor trasee existente din transportul în comun și chiar înființarea unor trasee noi.

– Da, cred că e important să rezolvăm problemele care-i afectează imediat și direct pe oameni. În Brăila, dacă locuiești în Vidin, trebuie să schimbi nu știu câte mijloace de transport ca să ajungi la gară, ceea ce e absurd. Proiectul meu prevede trasee noi de autobuz care să lege toate cartierele din oras, fără excepții. Ca să poți ajunge din punctul în care ești în orice zonă din oraș. Pentru asta nu ai nevoie de surse de finanțare extraordinare, ci de un pic de viziune, de gândire limpede și de exercițiul călătoriei cu autobuzul și tramvaiul. Dacă ești baron și te plimbi numai în mașini scumpe, firește că nu-i înțelegi pe oamenii care se înghesuie în autobuz. Eu sunt un băiat sărac care și-a luat destinul în mâini și alături de colegii din PNL o să repar orașul ăsta distrus de PSD.

Nu poți pretinde că ești oraș european în mileniul III și să nu ai toalete publice moderne

– Al doilea proiect vizează înființarea unor toalete publice. Spune-mi, te rog, mai multe lucruri despre acest proiect.

– Nu poți pretinde că ești oraș european în mileniul III și să nu ai toalete publice moderne. Proiectul meu propune dezvoltarea utilităților de bază pentru cetățeni în zonele publice aglomerate, intens circulate, menținerea igienei și curățeniei în zonele respective. Obiectivul : amplasarea a minim 3 toalete moderne, cu una sau mai multe cabine, multifuncționale, dotate cu utilități pentru autocurățare, conectate la utilitățile publice, care să asigure un acces facil inclusiv persoanelor cu dizabilități. Toaletele vor fi echipate cu un sistem de automatizare integrat, în măsură să gestioneze toate dispozitivele prezente în toaletă și plata cu fise sau bancnote. Durata estimată de implementare a propunerii este de 12 luni. Costurile de întreținere vor fi recuperate din taxa de utilizare, iar o parte din amortizarea investiției se poate face din veniturile încasate din publicitatea stradală, toaletele având aspect de mobilier stradal. Nu este mare filosofie – astfel de toalete sunt peste tot în Europa.

– Tu cum vezi Brăila anului 2030?

– Asta este o întrebare simplă cu un răspuns complex. Sunt două variante. În primul scenariu, dacă Brăila ar fi condusă ca până acum, de politicieni veniți din fostul regim comunist, fără imaginație și perspective, orașul va fi la fel ca acum și chiar mai rău. Fără locuri de muncă, cu lucrări de amenajare făcute la mișto din patru în patru ani de dragul voturilor, și oameni dispuși să-și vândă sufletul pentru un post de bugetar. Un oraș fără turism, îmbătrânit și trist. Al doilea scenariu este cel propus de colegii mei din PNL. Zece ani sunt suficienți pentru a aduce Brăila la nivelul orașelor din vest. Un centru viu din punct de vedere comercial, cu clădiri renovate. Un oraș turistic cu un port modern, un parc industrial și servicii de salubritate moderne, fără mături de nuiele cu care se plimbă praful și microbii dintr-un loc în altul. În 2030, Brăila ar putea fi un oraș normal, modern unde poți să fii fericit și să îți crești copiii ori nepoții, alături de familie și de prietenii reîntorși acasă. Avem de ales între aceste două scenarii. Tot ce vă rog este să mergeți la vot și să ne ajutați să ajutăm Brăila.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry