Vasile Varga: ”Au trecut 17 ani de când Guvernul Năstase a luat 1.000 de hectare din Brăila și le-a transferat la vecinii de la Galați”

Vasile Varga: ”Au trecut 17 ani de când Guvernul Năstase a luat 1.000 de hectare din Brăila și le-a transferat la vecinii de la Galați”

 

 

În anul 2002, autorităţile brăilene s-au trezit că din teritoriul judeţului nostru a fost ruptă o bucată de circa 1.000 ha, pe raza comunei Vădeni, pentru a fi dată în proprietate municipiului Galaţi.

Deputatul liberal Vasile Varga i-a cerut primului ministru Viorica Dăncilă să îndrepte lucrurile în ceea ce privește mia de hectare transferată printr-o ordonanță a guvernului Năstase, de la Brăila la Galați. Deputatul spune că premierul nu trebuie decât să-și pună semnătura pe o nouă ordonanță, care să facă dreptate în acest caz.

Au trecut 17 ani de când Guvernul Adrian Năstase, printr-o discutabilă Ordonanță de Urgență, a luat 1.000 de hectare din proprietatea județului Brăila și le-a transferat la vecinii de la Galați. Din pix, pe genunchi, cu o semnătură, așa, pur și simplu. La acel moment, nimeni nu a fost interesat de realitățile din documente, pentru niciun decident nu a contat că Brăilei i s-a răpit o importantă suprafață de teren. Un transfer făcut după criterii obscure, rămase și astăzi fără vreo justificare O situație despre care Guvernul României știe și pe care ar putea-o repara, dacă ar da dovadă de o minimă responsabilitate”, a declarat deputatul PNL Vasile Varga.

Toată povestea cu transferul s-a pus la punct, cel puţin declarativ, fără ştirea oficialilor brăileni, în 2002, pe vremea fostului premier PSD Adrian Năstase, când parlamentarul gălăţean Dan Nica, pe atunci ministru în Guvern, avea ușile deschise peste tot.

Astăzi, la 17 ani de la nefericita Ordonanță de Urgență, administrația gălățeană a demonstrat că nu apreciază și nu a știut să folosească pentru dezvoltarea comunității această oportunitate care i-a fost oferită pe tavă. Terenul, situat între municipiile Brăila și Galați și pe care s-ar fi putut construi cartiere pentru tineri, parc industrial, centre comerciale, parcuri de distracții și campus universitar a devenit un banal teren agricol. Pe locul centrului expozițional se cultivă porumb, iar acolo unde ar fi trebuit să existe blocuri pentru tineri cresc în neștire bălăriile. Mărețul plan de investiții s-a concretizat, pe celebra ”mie de hactare” în 348 de locuinţe ANL. Să recunoaștem, o mare ”performanță”!

Recent, Consiliul Municipal Galați a anunțat că s-a decis să folosească și mai eficient terenul pe care l-a primit cadou, din generozitatea guvernului PSD, așa că mai scoate la licitație o importantă suprafață de pământ. Pentru vreo investiție importantă, pentru vreo fabrică sau un ansamblu rezidențial? Nu! Nicidecum! Pentru alte noi culturi agricole”, a atras atenția deputatul liberal.

Practic, din ”mia de hectare”, proiectul imobiliar “Dimitrie Cantemir” ocupă 8,9 hectare, suprafaţă pe care au fost construite şi apoi închiriate în regim ANL câteva blocuri, alte 7,5 hectare au fost transmise, în 2009, statului, pentru realizarea obiectivului de investiţii “Spital Regional de Urgenţă Brăila-Galaţi”, iar 7,65 de hectare au fost predate, la schimb, către Consiliul Judeţean Brăila, pentru completarea suprafeţei necesare spitalului, Galaţiul preluând aceeaşi suprafaţă din proprietatea privată a Brăilei. Alte 300 de hectare de teren au fost închiriate, în urma unei licitaţii, tot în scopuri agricole, către SC “Ecoagra” SRL Galaţi, până în 2019, cu 825 de lei pe hectar, pe an agricol.

Astfel, au mai rămas 655,29 hectare teren, care fuseseră închiriate către SC “Bonagri Holding” SRL tot din Galaţi, până în septembrie 2022. Practic 963 ha au rămas neutilizate.

Situația a fost sesizată de autoritățile brăilene, care au reclamat că destinația terenului nu a fost respectată și s-au adresat instanțelor. A urmat un lung șir de procese, pe deplin justificate câtă vreme planul de investiții nu a fost respectat și, dintr-un pol de dezvoltare, terenul s-a tranformat într-un maidan sau, în cel mai bun caz, într-o fermă. În urma numeroaselor demersuri pe care și le-am făcut, în calitate de parlamentar brăilean, Guvernul României a acționat în instanță Primăria și Consiliul Local al Municipiului Galați, pe motiv că nu s-au respectat termenii și condițiile inițiale ale Hotărârii de Guvern. Decât să cheltuiască timpul și banii pe procese, era mai simplu ca guvernul să emită o Ordonanță de urgență, prin care terenul să fie redat brăilenilor și să se revină la normalitate!”, a cerut deputatul liberal Vasile Varga.

 

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry