Liberalii s-au abținut la votul bugetului de venituri și cheltuieli, iar Cătălin Canciu nu a votat, deși o mare parte a amendamentelor s-au regăsit în proiectul de hotărâre.
A fost un vot strict politic, fără a ține cont de necesitățile brăilenilor, fără a ține cont de faptul că o mare parte a amendamentelor erau incluse deja în proiect și fără a ține cont, în primul rând, de motivul pentru care au fost aleși – să reprezinte interesele electoratului care i-a trimis acolo.
Un buget din care 60,9% sunt investiții a trecut însă cu votul PSD-ului, care are majoritate în Consiliul Local Municipal.
Acest vot, al liberalilor, s-a dat în ciuda faptul că ședința a fost una total atipică. Primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir, a discutat fiecare amendament în parte și chiar le-a propus soluții liberalilor pentru proiectele care nu pot fi incluse în bugetul actual, dar care ar putea intra la rectificare. Inclusiv viceprimarul Alexandru Jantea a fost receptiv, le-a explicat liberalilor, acolo unde a fost cazul, desfășurarea anumitor proiecte, și chiar a lăudat unele inițiative.
Discuțiile s-au aprins după votarea bugetului, când liberalii au atras atenția că niciun amendament propus de ei nu a fost supus la vot. În acel moment, primarul le-a atras atenția asupra faptului că bugetul a stat în transparență publică mai mult de 30 de zile, timp în care se puteau aduce amendamente sănătoase, în special pentru pistele de biciclete, unde este necesar avizul Inspectoratului Județean de Poliție. Chiar și așa, au fost găsite soluții pentru realizarea pistelor de biciclete, însă nu au fost pe placul liberalilor.
”Vreau să mă adresez în primul rând domnului primar. Eu înțeleg foarte bine resorturile de putere din cadrul administrației locale și faptul că deciziile legate de acest buget vă aparțin dumneavoastră, domnule primar și PSD-ului. Sper că și dumneavoastră înțelegeți că în aceste condiții, rostul nostru este acela de a semnala când lucrurile merg într-o direcție greșită și să apreciați și dumneavoastră mesajul nostru, al celor de la PNL. Sunt sigur că împreună putem găsi o cale pentru un oraș care, că vrem sau nu să recunoaștem, nu se duce în direcția bună, domnule primar. Suntem un oraș îmbătrânit, din care tinerii fug. Și asta o știți foarte bine. Un oraș aflat din ce în ce mai departe de șanse reale de dezvoltare economică”, a declarat consilierul liberal Laurențiu Coman.
În final, liberalul a recunoscut că bugetul este unul foarte bun, însă consilierii PNL nu l-au votat pentru că niciun amendament propus de ei nu a fost supus la vot, deși unele dintre ele se aflau deja în buget.
Dragomir: ”Sunteți foarte mulțumit de ceea ce face, era să zic ”panarama asta de guvern” pe plan național? Rolul dumneavoastră, domnule consilier este doar în data de 10, atunci când vă luați indemnizația!”
Primarul a reacționat după o lungă ședință, în care a încercat să le facă pe plac liberalilor și să ofere soluții pentru fiecare amendament în parte. La final însă, liberalii s-au abținut de la vot, iar Cătălin Canciu nu a votat.
”Să știți că eu nu sunt cu vorbe fățarnice, ca ale dumneavoastră, și nu vă permit să veniți în Consiliul Local să folosiți tot felul de chestii de genul acesta. Dumneavoastră dacă ați fi fost interesat ați fi știut că Proiectul de buget a fost în dezbatere publică 30 de zile. Nu ați făcut nimic 30 de zile. Nimic! Ați stat la pândă, să vină ziua în care să credeți că includeți dumneavoastră, în buget, ceva ce noi aveam deja inclus. Cred că nici nu ați știut. Cu toată deschiderea de care am dat dovadă, constat totuși că doar vorbe goale spuneți. Ceea ce este cel mai trist, din toată această chestiune, este că dumneavoastră acuzați iar noi lucrăm. Bineînțeles că sunteți foarte mulțumit de ceea ce face, era să zic ”panarama asta de guvern” pe plan național, distrugând afacerile oamenilor și închizând toate afacerile, că bântuie virusul de la ora 22 sau mai știu eu ce alte trăznăi poate să facă. Bănuiesc că sunteți foarte mulțumit de mizeria de campanie pe care au făcut-o la spitalul – nu mai dau numele acum, și la tot Ministerul Sănătății. Băuiesc că pe ăia îi aplaudați. În rest, pe noi, la municipiu aveți doar lucruri din acestea de făcut.
Și vă mai spun încă o dată, sunteți la guvernare: ia faceți domne o politică dintr-asta națională să încurajăm natalitatea, să plătiți abonamentele elevilor că ați uitat la bugetul național să le includeți și le plătește Primăria și o să le plătească ca și până acum. Dar faceți domne și o chestiune să încurajați tinerii să revină în țară, că de gargară suntem și noi sătui.
I-ați amăgit în campania electorală că vor veni în țară. Ați câștigat alegerile și nu știu săracii cum să fugă mai tare din România la ce politici naționale, că închideți totul în țara asta.
Și nu ne mai tăiați nici banii la buget, dați-ne măcar banii la care are municipiul Brăila dreptul, că nu vrem niciun leu în plus. Iar acum cred că o să începeți să politizați care mai de care cu tot felul de trăznăi dar eu vă spun încă un lucru, tot ceea ce am discutat în această ședință, inclusiv problemele ridicate de dumneavoastră, pentru că nu sunt ale dumneavoastră, sunt ale unor cetățeni, ele vor fi puse în practică de Primăria municipiului Brăila. Și chiar o să le facem, fără ca dumneavoastră să aveți vre-o implicare(…)
Și noi suntem sătui de fățărnicia aceasta și de faptul că, deși am dat dovadă de transparență, de deschidere, constatăm că de fapt nu ați votat bugetul și nu aveți niciun fel de implicare în ceea ce privește activitatea acestei administrații. Din păcate rolul dumneavoastră, domnule consilier este doar în data de 10, atunci când vă luați indemnizația. Nu votați bugetele niciodată, nu votați proiecte pentru brăileni, doar vă opuneți și veniți cu declarații politice, dar indemnizația știți să o luați.
Domnule consilier, dacă nu votați nimic, de ce mai luați indemnizație, pentru ce?”, le-a răspuns primarul Marian Dragomir, în cadrul ședinței de Consiliu Local Municipal.
Bugetul de venituri și cheltuieli a fost votat cu 20 de voturi ”pentru” și 6 ”abțineri”. Liberalul Cătălin Canciu, șeful Inspectoratului Școlar Județean, nu a votat, deși bugetul prevede investiții mari în unități de învățământ, atât din bugetul local cât și prin contribuții la proiecte pe fonduri europene.