Astăzi, 01 noiembrie 2022, a început livrarea către Direcțiile de Sănătate Publică a 178.000 de doze de vaccin pneumococic. Întreaga cantitate de vaccin va fi livrată până vineri, 04 noiembrie. Vaccinul pneumococic se administrează la 2, 4 și 11 luni.
Cele 130.000 de doze de vaccin hepatic B contractate la începutul lunii octombrie vor fi livrate la mijlocul lunii noiembrie.
Pentru vaccinul hexavalent, se finalizează procedura de licitație și urmează să se încheie un acord-cadru valabil pentru o perioadă de patru ani.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, la data de 01 noiembrie 2022, situația stocurilor de vaccinuri la nivel național este următoarea:
- vaccin BCG – 408.741 doze;
- vaccin hepatitic B – 12.805 doze;
- vaccin ROR – 64.974 doze;
- vaccin Hexavalent – 40.430 doze;
- vaccin DTPa – 88.382 doze;
- vaccin pneumococcic – 98.179 doze.
Numărul mediu lunar a unei cohorte de copii beneficiari este de aproximativ 15.000. Conform HG nr. 841 / 1995, se pot face redistribuiri de doze de vaccin între DSP-uri sau între medicii de familie, până la o nouă aprovizionare.
Ce este și pentru ce se utilizează vaccinul pneumococic!
Vaccinul pneumococic reprezintă un vaccin folosit pentru imunizare împotriva diferitelor tulpini de Streptococcus pneumoniae. Utilizarea acestora poate preveni anumite cazuri de pneumonie, meningită și sepsis. Există două tipuri de vaccinuri pneumococice: vaccinuri conjugate și vaccinuri polizaharidice. Acestea sunt administrate fie prin injecție intramusculară, fie prin injecție subcutanată.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea vaccinurilor conjugate în rutina de imunizare a copiilor. Acestea se administrează inclusiv celor cu HIV/SIDA. Se recomandă administrarea a trei sau patru doze, ce prezintă o rată de eficiență a prevenirii bolii severe între 71 și 93%. Vaccinurile polizaharidice, deși eficiente la adulții sănătoși, nu sunt eficiente la copiii de sub doi ani sau în cazul acelora cu un sistem imunitar slăbit.
În general, vaccinurile pneumococice sunt sigure. În cazul celor conjugate, la aproximativ 10% dintre bebeluși apare o senzație de durere și roșeață la locul administrării, febră sau tulburări de somn. De asemenea, poate apărea și febră. Cazurile de alergii severe sunt foarte rare.
Vaccinurile pneumococice asigură protecție exclusiv împotriva serotipurilor de pneumoniae incluse în vaccin, nu și împotriva altor serotipuri de pneumococ și nici împotriva altor microorganisme care determină boli invazive, de exemplu Haemophilus influenzae sau Neisseria meningitidis (meningococul).