A.Ionita: “Batranii si bolnavii cronici sunt acum in imposibilitatea de a-si mai continua tratamentul”

A.Ionita: “Batranii si bolnavii cronici sunt acum in imposibilitatea de a-si mai continua tratamentul”

 

 

Disparitia unor medicamente esentiale, in special a celor cu pret redus, ca urmare a aplicarii unei Ordonante de Guvern, a intrat in atentia deputatului PNL de Braila, Antoneta Ionita, care s-a adresat ministrului Sanatatii, Sorina Pintea. Medic de profesie, Antoneta Ionita cunoaste situatia si considera ca actuala stare ii pune pe unii pacienti in situatia de a nu mai avea acces la tratament, din cauza preturilor prohibitive, si, prin urmare, de a fi condamnati sa nu-si poata rezolva problemele de sanatate.

Restrictionarea accesului la medicamentele esentiale vine pe fondul introducerii, pentru producatorii de medicamente, a unei contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, cunoscuta sub numele de ”taxa clawback”. Conform studiilor de piata, aplicarea uniforma a formulei de calcul pentru aceasta contributie a dus la disparitia a mii de medicamente din farmaciile din tara, in special a medicamentelor mai ieftine, sub 25 de lei, in marea lor majoritate fabricate in Romania.

Realitatea este ca situatia este cauzata de faptul ca aplicarea acestei taxe are un impact mult mai puternic asupra medicamentelor cu pret scazut, a medicamentelor romanesti bune si ieftine, care ajung sa aiba un pret la vanzare sub costul de productie si pe care fabricile de medicamente au decis sa nu le mai fabrice sau sunt oprite de la comercializare. De aceste medicamente beneficiau in special batranii si bolnavii cronici, oameni cu venituri reduse, care sunt acum in imposibilitatea de a-si mai continua tratamentul”, a avertizat Antoneta Ionita.

Deputatul liberal a solicitat ministrului sanatatii sa precizeze ce demersuri a facut pentru ca medicamentele ieftine sa ajunga la pacienti, dar si ce masuri a luat pentru ca producatorii de medicamente generice din Romania sa fie protejati, astfel incat sa nu dispara si alte medicamente de pe piata interna, medicamente de care bolnavii din Romania au nevoie si pe care sa-si permita sa le cumpere.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry