Fluctuație alarmantă a unei bacterii, descoperită în Dunăre, de specialiștii de la CUP Dunărea! Prefectul a făcut ședință de urgență! Sfaturile Direcției de Sănătate Publică!

Urmare a informării transmisă, în cursul acestei seri, de către Direcția de Sănătate Publică Brăila, cu privire la faptul că operatorul unic Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila a constatat o fluctuație a valorilor înregistrate pentru indicatorul ”Clostridium Perfringens” în apa brută captată din Fluviul Dunărea, la Stația de Tratare Apă Potabilă Gropeni, prefectul Județului, Iulian TIMOFEI a convocat astăzi, 11 ianuarie, la ora 20.30, o ședință de lucru cu reprezentanții conducerii Direcția de Sănătate Publică Brăila, Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Brăila, Serviciului de Gospodărire a Apelor Brăila, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dunărea Brăila.

”Apa potabilă furnizată populației a întrunit și întrunește parametrii de potabilitate, neexistând nici un risc pentru sănătatea populației. Operatorul unic Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila a luat măsurile necesare pentru ca acest indicator «Clostridium Perfringens» să nu apară în apa potabilă. Împreună cu specialiștii convocați la această ședință, au fost stabilite și principalele măsuri de strictă necesitate pentru informarea populației, transmise, tot în această seară, Unităților Administrativ Teritoriale riverane Fluviului Dunărea:

•        evitarea consumului de apă brută din Fluviul Dunărea,

•        evitarea consumului de alimente în formă crudă dacă acestea au fost spălate în prealabil cu apă brută ce provine din Fluviul Dunărea,

•        în cazul apariției simptomelor specifice – diaree (la 6 – 24 ore de la contaminare, dar cel mai adesea 8 – 12 ore), dureri abdominale, se recomandă prezentarea la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului și recomandarea tratamentului optim”,

a declarat Iulian TIMOFEI.

De asemenea, sursa citată a precizat că, până la acest moment, nu au fost raportate cazuri cu simptomatologie specifică.

Începând cu data de 12 ianuarie 2023 se va realiza monitorizarea suplimentară prin recoltarea de probe de apă potabilă la ieșirea din stațiile de tratare a apei din Gropeni și Chiscani.

Ce este Clostridium Perfringens?

Clostridium perfringens (cunoscută în trecut ca C. welchii sau Bacillus welchii) este o bacterie Gram-pozitivă sub formă de bacil, anaerobă, sporulată, patogenă, aparținând genului Clostridium perfringens, este omniprezentă în natură și este o componentă normală a materiei vegetale în curs de descompunere, în sedimentele marine și în tractul gastrointestinal al vertebratelor (inclusiv la om). Prezintă cea mai mică perioadă pentru o generație identificată dintre toate organismele, la 6,3 minute, dacă este cultivată pe mediu tioglicolat.

Clostridium Perfringens este una dintre principalele cauze ale toxiinfecției alimentare, împreună cu norovirus, Salmonella, Campylobacter și Staphylococcus aureus. Totuși, există cazuri în care poate fi ingerată fără să determine orice afectare. Infecțiile cauzate de C. perfringens se manifestă prin necroză tisulară, bacteriemie, colecistită emfizematoasă și gangrenă gazoasă (sau mionecroză clostridiană).

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry