ȘI EU POT! Două Asociații din Brăila dovedesc abilitatea din dizabilitatea dată de autism și sindrom down

Asociația S.O.S. Autism Brăila în parteneriat cu Asociația Down Botez Vlad Sergiu Brăila desfășoară ore de mișcare alături de voluntari, cu materiale noi, profesionale și oferă consultanță de specialitate privind terapii specifice și nutriție pentru copiii și tinerii speciali din Brăila printr-un proiect finanțat de Lidl România.

Programul național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, inițiat de Federația Fundațiile Comunitare din România, finanțat de Lidl România și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Galați, susține financiar proiectul ȘI EU POT!, proiect al Asociației S.O.S. Autism Brăila în parteneriat cu Asociația Down Botez Vlad Sergiu Brăila cu suma de 12610 lei.

Inițiativele câștigătoare, 8 la număr, au fost alese pe baza unui concurs de proiecte la care au aplicat în total 22 deONG-uri și grupuri de inițiative civice din Galați și Brăila, care au înscris propuneri ce au vizat soluționarea unor provocări brăilene, din domeniile mediu și educație. Procesul de selecție a durat aproximativ o lună, la finalul căruia au fost alese inițiative, care propun soluții clare și participative, pornind de la nevoi bine identificate și ale căror rezultatele au în vedere schimbări pe termen mediu și lung.

Pentru noi, un criteriu fundamental în ceea ce privește selecția inițiativelor în care ne implicăm este relevanța pentru contextul local. De aceea, ne bucurăm că putem susține proiecte de impact gândite de la zero de organizații locale,bazate pe informații relevante de la firul ierbii, pentru comunitatea din care fac parte, pornind de la niște nevoi foarte bine identificate. Ne bucurăm că putem sprijini astfel de inițiative pe cât de curajoase, pe atât de autentice și că putem contribui astfel la un viitor mai bun pentru comunitățile din care facem parte – a spus Cristina Hanganu, Director Comunicare & CSR, Lidl România.

Beneficiarii direcți ai proiectului ȘI EU POT! sunt copii și tineri din cadrul Asociației S.O.S. Autism Brăila și Asociației Down Brăila Botez Vlad Sergiu.

Proiectul pleacă de la nevoia de a ușura modul de participare la activități, în general, pentru persoanele cu autism și sindrom down prin desfășurarea de antrenamente de mișcare sportivă, printr-o strategie de antrenament blând, prin detalierea regulilor de joc în pași mici, prin folosirea repetiției.

Vom promova mișcarea și voluntariatul în comunitate ca instrument în dezvoltarea fizică și mentală, personală și în grup. Beneficiarii și voluntarii vor învăța să lucreze împreuna și vor realiza beneficiul activităților desfășurate.

Părinții beneficiarilor vor afla informații legate de metode de recuperare fizice și mentale a copiilor și tinerilor lor, vor fi consiliați cu privire la gestionarea emoțiilor în familie și vor expune problemele întâmpinate, vor dezbate teme legate de alimentație și de un stil de viață sănătos, prin organizarea unor întâlniri on-line cu specialiști din domeniile menționate. 

Prin proiectul ȘI EU POT! derulat în perioada noiembrie – 2020 martie 2021 ne dorim realizarea educaţiei pentru toleranţă, promovarea înţelegerii şi a receptivităţii faţă de calităţile şi defectele celorlalţi, formarea calităţilor de cooperare, acceptare și să fie un punct de plecare pentru alte activități similare au spus Adriana Florentina Ene, coordonator proiect și Ștefania Botez, responsabil de comunicare al proiectului.

Asociaţia S.O.S. Autism Brăila înființată în anul 2013, este o organizaţie a părinţilor copiilor cu autism care are misiunea de a promova drepturile şi interesele persoanelor cu autism şi ale familiilor lor. Scopul asociației este de a abilita persoanele cu autism şi de a asigura participarea acestora la viaţa activă a comunităţii, la serviciile sociale şi de educaţie. Asociaţia a  reuşit să organizeze în fiecare an, evenimente dedicate persoanelor cu dizabilităţi, în special cu autism și a adus alături de beneficiarii săi oameni care au dăruit din resursele lor. S-a ilustrat astfel o imagine pozitivă a copiilor și tinerilor cu autism și s-a încurajat voluntariatul în comunitate.

Asociaţia Down Botez Vlad Sergiu Brăila a fost înfiinţată în luna noiembrie a anului 2014 în folosul dezvoltării şi recuperării fizice şi psihice a copiilor cu Sindrom Down din oraşul nostru, astfel s-au demarat o serie de activităţi de conştientizare şi de sensibilizare a comunităţii locale în ceea ce priveşte existenţa, acceptarea şi integrarea copiilor cu Sindrom Down.

Toate demersurile Asociației au avut un singur scop, anume recuperarea copiilor într-o proporţie cât mai mare pentru a putea fi integraţi în comunitate.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry