Absolvenți brăileni sunt așteptați să se înscrie în evidențele A.J.O.F.M.

Absolvenţii instituțiilor de învățământ care se înregistrează în evidenţele agenţiei, ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă beneficiază, gratuit, de servicii de informare şi consiliere profesională, medierea muncii, servicii de formare profesională, precum și de alte măsuri de stimulare a ocupării.

Pentru a putea beneficia de toate serviciile puse la dispoziție de AJOFM Brăila, absolvenţii, cu domiciliul în județul Brăila, sunt așteptați să se înregistreze în evidenţele agenţiei, ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în termen de 60 zile de la absolvire, la următoarele locații:

  • ALOFM Brăila, din str. Sergent Tătaru, nr.2, corp B, etaj 3 (în curtea Liceului Teoretic “Mihail Sebastian”), tel. 0239/613080;
  • Punctul de Lucru Făurei, Str. Republicii, nr. 36, Făurei, tel./fax 0239/661749;
  • Punctul de Lucru Însurăţei, Șos. Brăilei, nr.18, tel. 0239/660574.

Actele necesare pentru înregistrarea absolvenților în evidenţele agenţiei, sunt:

  • actul de identitate, în original;
  • actele de studii şi de calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii, în original.

Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

Potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, absolvenţii instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă și se încadrează în muncă, în această perioadă, cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, pot beneficia, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de inserție de 1980 lei (egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării – valoarea ISR, actualizată în 2024 este de 660 lei).

După expirarea termenului de 60 de zile de la absolvire, absolvenții care s-au înregistrat ca persoane în căutarea unui loc de muncă şi nu au fost declarați admişi intr-o forma superioara de invatamant, pot beneficia, la cerere, de indemnizație de șomaj în cuantum lunar de 50% din valoarea ISR în vigoare, respectiv 330 lei/lună, pentru o perioadă de 6 luni.

Persoanele care, la data solicitării dreptului, refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj.

Alte informații privind acordarea indemnizației de șomaj pentru absolvenții de învățământ sunt afişate şi pe site-ul instituției www.anofm.ro, secțiunea Persoane fizice/ Indemnizații de șomaj si venituri de completare.

Informații suplimentare se pot obține de la AJOFM Brăila cu sediul în municipiul Brăila, b-dul Dorobanților, nr.603-605 sau la tel./fax 0239/611386, 0239/613078, 0239/661749, 0239/660574.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry