CUM PUTEM COLECTA SEPARAT ACASA ?
Acasa este locul unde ne simtim bine, alaturi de familie sau de prieteni.
Mai recent, acasa este locul in care muncim, invatam, locuim, ne distram, facem aproape toate activitatile pe care nu demult le faceam la birou, la scoala sau in oras. Dar, indiferent de context , acasa este si locul in care producem o cantitate importanta de deseuri pe care, daca stim sa le colectam separat corect, pot fi reciclate si transformate in alte produse.
Asadar, orice deseu are valoare si in plus, prin colectare separata, ne aducem fiecare, aportul nostru mic la protejarea mediului inconjurator.
Ce pot si trebuie sa faca CETATENII ?
Trebuie sa stie cum se colecteaza corect deseurile in gospodarie, sa informeze toti membrii familiei si chiar vecinii lor asupra acestor reguli pentru ca ne dorim cu totii un oras curat. Si de fapt, aceasta este o stare de normalitate la care putem ajunge usor daca sunt respectate cateva reguli simple privind colectarea SEPARATA a deseurilor si depozitarea lor in recipientele corespunzatoare .
Asadar, sa incepem sa fim responsabili fata de mediu, chiar de acasa, prin 3 pasi simpli: separarea deseurilor generate, plierea sau presarea si colectarea lor in sacii pe care ii distribuie operatorul la colectarea in zona de gospodarii individuale.
Ce punem in sacii de colectare separata ?
–HARTIE-CARTON -cartoanele si hartiile trebuie pliate sau impaturite pentru a castiga spatiu
DA – pungi de hartie, cutii de carton, carti, caiete , reviste, ziare, hartii, flyere, carti postale, cofraje de oua, cutii de pizza curate
NU- hartie si carton care contin reziduuri de mancare , servetele si hartie de bucatarie folosite, pahare de carton folosite , hartie cerata sau infoliata .
–PLASTIC/METAL: recipientele trebuie sa fie golite de lichid, fara capac si presate pentru a castiga spatiu
DA- recipiente de plastic pentru bauturi (PET ), recipiente de produse cosmetice si detergenti, toate tipurile de pungi de plastic si folie, caserole din plastic, farfurii si tacamuri de unica folosinta, ambalaje TetraPack pentru sucuri si lactate, doze de aluminiu, dopuri metalice, conserve din metal, spray-uri alimentare si cosmetice
NU- produse combinate din metal si plastic, polistiren din constructii, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, diluanti sau alte substante chimice periculoase, deseuri medicale
–STICLA-recipientele trebuie sa fie clatite, golite de lichid si fara capac
DA – borcane fara capac, damigene de sticla, sticle fara capac, ambalaje din sticla de la produse cosmetice
NU- oglinzi, geamuri, produse din portelan, ceramica, cristal, vase rezistente la caldura.
La intervale mai mari de timp poti strange in casa baterii, deseuri de echipamente electrice si electronice pe care le poti recicla atunci cand sunt organizate campanii de colectare ale acestor tipuri de deseuri .
De asemenea, cetatenii trebuie sa fie atenti si in ceea ce priveste deseurile pe care le depun in containerele pentru deseuri menajere , reziduale:
DA- resturi de mancare, scutece de unica folosinta, absorbante, excrementele animalelor de casa, continutul sacului de la aspirator, mucuri de tigara, servetele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramica si portelan, vesela de unica folosinta foarte murdara, cenusa de la sobe(daca in afara de lemn se ard si carbuni), resturi vegetale, lemn tratat sau vopsit
NU- deseuri textile, incaltaminte, pamant, nisip, pietris, deseuri de echipamente electrice si electronice si de baterii, acumulatori, componente ale autovehiculelor (piese din dezmembrari), anvelope, deseuri din constructii si demolari, deseuri voluminoase (mobilier, covoare, saltele etc).
Colectarea separata a deseurilor din zona de case se face, corespunzator zonei si operatorului de salubritate care opereaza in sectorul respectiv, astfel:
- pentru locuitorii sectorului ECO SA colectarea sacilor de culoare verde pe care ii pune la dispozitie operatorul se face in zilele de luni , marti , miercuri, joi si vineri ale fiecarei saptamani , in aceeasi zi in care se colecteaza si deseurile menajere;
- pentru locuitorii sectorului SC BRAI-CATA SRL colectarea sacilor galbeni distribuiti de operator se face in zilele de luni, marti, miercuri, joi si vineri ale fiecarei saptamani dupa un grafic anuntat cetatenilor prin pliante;
- pentru locuitorii sectorului SC RER ECOLOGIC SERVICE SRL colectarea sacilor verzi distribuiti de operator se face in zilele de miercuri, joi si vineri ale fiecarei saptamani dupa un grafic anuntat cetatenilor prin pliante.
RETINETI! Colectarea separata a deseurilor nu este numai o datorie morala, ci si o obligatie legala , conform Legii 101/2006 .
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei la 300 lei pentru incalcarea dispozitiilor acestei legi de catre utilizatorii serviciului de salubrizare.
ATENTIE!
Pentru orice problema referitoare la colectarea separata a deseurilor va rugam sa va adresati operatorului de salubritate din zona dumneavoastra, astfel:
ECO SA : tel.0239/617598 ; e-mail: office@ecobraila.ro
SC BRAI-CATA SRL: tel.0239/606.008 ; e-mail: office.braila@braicata.ro
SC RER ECOLOGIC SERVICE SRL :tel. 0239/615.664;e-mail : office@rerbraila.ro