Strada care bate politica! De aproape o săptămână Brăila fierbe!

Restricțiile cauzate de pandemie au scos multă lume în stradă!

În special sute de copii și de adolescenți care își strigă drepturile și își cer libertatea, sau ceea ce consideră ei că ar fi libertate. Așa cum au făcut-o alții într-un sângeros decembrie 1989.

Nu comentăm acum și aici dacă au sau nu dreptate. Dacă se justifică sau nu ieșirea lor în stradă sau dacă au fost îndreptățiți să facă ceea ce au făcut.

Este momentul ca să atragem atenția asupra lipsei de reacție a autorităților, a parlamentarilor, a aleșilor locali. Care nu și-au găsit timp, poate nu aveau pregătite cuvintele potrivite, ca să spună ceva despre aceste ieșiri în stradă ale cetățenilor. Nici măcar să îndemne la calm și la respectarea ordinii publice după ce protestele s-au lăsat cu violențe, reținerea și sancționarea unora dintre participanți.

Nu am primit de la niciun partid politic măcar un comunicat de presă sau răspunsuri la întrebările adresate unor politicieni. Cu execepția celor de la AUR care s-au și implicat, la un moment dat, în organizarea și participarea la proteste, ba chiar s-au deplasat la Brăila și l-au vizitat pe prefect cărora i-au solicitat explicații după intervenția jandarmilor de sâmbătă seara.

Nu am consemnat nicio ieșire publică a șefilor Poliției, ai Jandarmeriei, ba chiar – pentru că avem și o asemenea instituție – a președintelui Autorității Teritoriale de Ordine Publică.

Aceeași lipsă de comunicare o întâlnim și în dreptul prefectului județului, a parlamentarilor și a șefilor fililalor locale ale partidelor politice !

Pe politicieni îi înțelegem oarecum. Prudența lor poate fi justicată prin faptul că nu doresc să dea semnale publice care, mai târziu, se vor dovedi a fi greșite. Nu doresc să își supere electoratul. Atât pe cel majoritar care nu a ieșit în stradă și care foarte probabil, în mare parte, nu sprijină mulțimea și revendicările acesteia, cât și pe cel minoritar. Pe care îl vedem în miile de clipuri virale care au inundat spațiul virtual, și sunt însoțite de comentariile pro și contra aferente.

Tăcerea este periculoasă, domnilor politicieni!

Lipsa unui mesaj coerent și adecvat adresat în mod corect și direct oamenilor de pe stradă poate fi păgubos. Aceștia sunt și pot fi, și pe viitor, ușor de manipulați, și folosiți în viitoarele campanii de politicienii populiști și dornici să ajungă la putere prin orice mijloace, mai mult sau mai puțin legale, ori corecte și morale, din punct de vedere politic.

Ceea ce vedem în stradă este și rezultatul nepăsării clasei politice față de o parte a electoratului, nereprezentat și neglijat de actualii politicieni. Care se simte ignorat. Uneori chiar și umilit! Oamenii au probleme multe și mari, multe dintre acestea sunt grave. Au întrebări nenumărate și nimeni nu este dispus să vină și să le răspunde la ele. Pentru că politicienii nu prea merg prin cartiere, mai ales prin cele mărginașe, decât foarte rar. De obicei înainte de alegeri.

Lipsa de informare și revolta pentru că nu are cine să îi asculte și să ajute, îi face de multe ori să se lase manipulați, de tot felul de Șoșoace sau Ciubuci, care le induc ideea, pe mulți chiar îi conving ușor, că, chiar daca încalcă restricțiile stabilite de autorități – fac bine ceea ce fac și nimeni cu nimic nu îi poate atinge. Nici măcar Coronavirusul!

Urmările nefaste pentru vechea clasă politică este posibil sa vedem la urne, la viitoarele alegeri. Foarte mulți dintre protestatari nu au votat la ultimele alegeri sau nu sunt încă vârsta majoratului. Domnilor de la PNL, PLUS, USR, PSD, când vor vota pentru prima dată acești tineri credeți că vor acorda încrederea unor politicieni muți care nu au curajul și responsabilitatea să îi reprezinte și să le apere interesele ?

La fel de sfidătoare mi se pare tacerea nesimțită a prefectului userist Nicușor Ciocan. Care, imediat după ce a fost surprins fără mască de protecție la locul de muncă, ar fi trebuit să își recunoască greșeala și să solicite Poliției să fie sancționat! Așa cum au procedat colegul său de partid, Vlad Voiculescu, ori liberalii Rodica Turcan ori Ludovic Orban.

Înainte de a le cere altora să respecte restricțiile, încercați să le respectați dumneavostră, domnule prefect !

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry