Legea adopției va fi simplificată în România
Procedura adopției copiilor a fost simplificată acum câțiva ani, astfel că această poate fi parcursă mai ușor de către persoanele care vor să-și mărească familia. Cu toate modificările aduse însă, românilor le este tot mai greu să adopte.
Două persoane pot să adopte împreună un copil doar dacă sunt soț și soție, iar “adoptatorul sau familia adoptatoare trebuie să îndeplinească garanțiile morale, precum și condițiile materiale necesare creșterii, educării și dezvoltării armonioase a copilului”, se arată în lege. Mai exact, îndeplinirea garanțiilor și a condițiilor și existența abilităților parentale se dovedesc cu ajutorul unui atestat eliberat de autorități.
În momentul de față, Legea Adopțiilor nu le vine în ajutor nici măcar celor care au luat copii în plasament și doresc să demareze procedurile de adopție.
“Avem în plan, în perioada următoare, legea adopțiilor. E un proiect de suflet. Am rude care au încercat să adopte un copil, care au văzut cât de greu e. Cunosc mult situații în care persoane care au luat în plasament un copil și au vrut să-l adopte erau nevoite să renunțe la indemnizație. Vrem că această indemnizație să se dea până la 18 ani chiar dacă îl adopta”, a declarat ministrul Muncii la România Tv.
Olguța Vasilescu a mărturisit că prioritar pentru schimbarea acestei legi este chiar simplificarea procedurilor de adopție, dat fiind faptul că în România sunt foarte multe dosare, în așteptare, ale cuplurilor care doresc să își mărească familia.