Au trecut deja 2 ani de cand vestea despre invazia completă a Rusiei în Ucraina a zguduit mapamondul. Luni de zile, întreaga populație a Europei nu și-a putut lua ochii de la știrile despre evoluția luptelor dar iată că au trecut deja doi ani. Doi ani care pentru cei care au rămas în țara lor sub bombardamente dar și pentru cei care au părăsit casa lor, au fost o eternitate. În conștiinta națiunii ucrainiene luna aceasta se va numi “februarie fără sfârșit”.
Peste 11 milioane de oameni, conform ONU, au părăsit Ucraina în căutarea siguranței. Și România a oferit o susținere semnificativă ucrainenilor în acești doi ani – acordând adăpost și asistență pentru peste 150.000 de suflete care au fugit din calea războiului.
Și Brăila a devenit un refugiu pentru sute de ucraineni; în acest moment Seviciul emigrari a eliberat in orasul brăilean peste 2.000 de protectii temporare.
Datorită proximității față de granița cu Ucraina și condițiilor de trai, acest oraș a devenit “a doua casă” pentru mulți ucraineni, din păcate, pentru unii, este singura, deoarece casele din Ucraina sunt distruse.
Datorită programelor sociale și sprijinului voluntarilor, care sunt disponibili 24/7, comunitatea ucraineană se integrează treptat în societatea românească. Deja de doi ani, mai mulți copii ucraineni merg la școlile si liceele din Brăila. Exista copii care au terminat anul școlar 2023 cu distincții în România și au câștigat etapele naționale ale olimpiadelor în diferite domenii. Există și realizări sportive.
De asemenea, mediul de afaceri local oferă oportunități ucrainenilor de a se realiza și de a si câștiga existenta. Există peste 10 exemple ale unor antreprenori care au deschis afaceri în domeniile cosmetologiei, producției alimentare, construcțiilor, producției industriale și serviciilor. După un an și jumătate de eforturi persistente, unii ucraineni au reușit să-și deschidă propriile afaceri în România.
Am dedicat eforturile noastre pentru integrarea accelerată a ucrainenilor în societate. Nimeni nu știa când se va termina războiul, cât va dura acest coșmar. Prin urmare, am organizat cursuri gratuite de limba română pentru toți cei interesați, am înscris copiii la școli. Am făcut tot posibilul ca ucrainenii să poată să se realizeze aici, nu să se ascundă de probleme într-un colt
,a declarat unul din voluntarii Centrului de Asistență pentru Refugiații Ucraineni din Brăila.
Centrul a devenit punctul de plecare a comunității ucrainene din Brăila. În centrul sunt organizate activități recreative pentru copii și adolescenți, se oferă asistență psihologică, umanitară și de consiliere.
A devenit România a doua casă pentru ucraineni? Este prea devreme să judecăm. Dar umărul prietenos de sprijin în cel mai dificil și înspăimântător moment, programele sociale și oportunitățile de integrare au demonstrat legături puternice și solidaritate între aceste două state.