Proprietarii de caini au obligatia de a-i identifica prin microcipare si de a-i inregistra in Registrul de Evidenta al Cainilor cu Stapan (RECS).
Cainii cu stapan pot circula pe teritoriul Romaniei doar insotiti de proprietari si de carnetul de sanatate, care atesta identificarea si inregistrarea animalului in Registrul de Evidenta al Cainilor cu Stapan.
Cainii se identifica si se inregistreaza cu respectarea urmatoarelor termene:
a) cainii nou nascuti cu proprietar- in termen de maxim 90 zile de la fatare, dar in orice caz inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora;
b) cainii adulti cu proprietar- in orice caz inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora si cel mai tarziu inaintea vaccinarii contra rabiei.
Pentru identificarea si inregistrarea cainilor proprietarii se vor prezenta la medicul veterinar cu documentele si informatiile de identificare necesare.
Proprietarii de caini au obligatia de a anunta medicul veterinar de libera practica in termen de 7 zile de la producerea lor, evenimentele referitoare la animal: vanzare, cumparare, pierdere, disparitie, furt, donatie, moarte.
Avantajele microciparii si inregistrarii cainilor:
- Faciliteaza regasirea unui caine pierdut
Gasirea unui caine dupa microcip este mult mai usoara, stapanul care l-a pierdut avand mai multe sanse de a-l gasi, gratie informatiilor personale trecute in RECS.
- Responsabilizeaza proprietarii de caini
Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 2000 la 5000 lei.
Cainii neidentificati si neinregistrati aflati in spatiile publice sunt considerati caini fara stapan si sunt tratati conform prevederilor legislatiei specifice in vigoare.