Brăila a raportat un caz de rujeolă în ultima săptămână

Brăila a raportat un caz de rujeolă în ultima săptămână

 

 

Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală.

Cele mai multe cazuri noi, respectiv 25, au aparut în județul Bihor, urmând Buzăul cu 9 cazuri noi, Prahova cu 7, Bucureștiul si Teleormanul cu câte 4, Mehedinți si Vrancea cu câte 3 și Bacăul, Doljul și Băila cu câte un caz.

Potrivit Institutului de Sănătate Publică, numărul total de cazuri confirmate cu rujeola în România, raportate până vineri, este 15.915, din care 61 de decese. Cele mai multe cazuri au fost confirmate la copiii cu vârste între 1 și 4 ani.

Tratamentul nu este specific, ci sunt necesare măsuri simptomatice, suportive: izolare la domiciliu, aerisirea camerei, alimentaţie adecvată toleranţei digestive. În cazurile severe, cu complicaţii, este necesară internarea. Se pot administra antibiotice, antiinflamatorii steroidiene şi perfuzii cu vitamine. O foarte bună recomandare ar fi suplimentarea cu vitamina A, deoarece reduce durata şi riscurile bolii.

Din cauza scăderii ratei de vaccinare din ultimii ani şi apariţiei epidemiilor de rujeolă din ţara noastră, în vara acestui an, Ministerul Sănătăţii a modificat schema de vaccinare, introducând o nouă doză de ROR la vârsta de 9 luni, păstrându-se şi administrarea de la 12 luni.

 

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry