România a cerut din nou derogări de la standardele 7 şi 8 privind bunele condiţii agricole şi de mediu – rotaţia culturilor şi condiţia de a lăsa nelucrată 4% din suprafaţa fermei. Solicitarea a fost făcută la punctul de pe agendă privind dialogul strategic despre viitorul agriculturii în Uniunea Europeană.
Secretarul de stat, Sorin Moise(PSD), a transmis clar Comisiei Europene faptul că agricultorii români nu au nevoie de piedici ci de susținere.
”Astăzi am participat alături de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la Consiliul Agricultură şi Pescuit, de la Bruxelles.
În cadrul întâlnirii am susținut interesele fermierilor români, printr-o serie de propuneri de măsuri care să sprijine și să ajute sectorul agricol din țara noastră.
România a cerut Comisiei Europene derogare pentru Gaec 7 (rotația culturilor) și Gaec 8 (condiția de a lăsa 4% din suprafața fermei nelucrată), acordarea de stimulente financiare, dar și identificarea de pachete noi de sprijin pentru fermieri.
Mesajul nostru este clar: fermierii români au nevoie de sprijin real din partea Comisiei Europene, nu de piedici!
Am înțeles că fostul comisar Cioloș bate câmpii pe subiect. Nu am nicio așteptare de la o persoană care a demonstrat zero interes pentru problemele fermierilor români la momentul în care ar fi trebuit să le reprezinte interesele”, a atras atenția secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, brăileanul Sorin Moise.
România a expus problema derogărilor încă din vara anului trecut, iar ulterior alte 15 state membre UE – Polonia, Franţa, Slovacia, Letonia, Slovenia, Cipru, Bulgaria, Italia, Malta, Lituania, Luxemburg, Estonia, Suedia, Ungaria şi Cehia, care au susţinut necesitatea aplicării acestora.
De altfel, la fiecare reuniune a Consiliului AGRIFISH, România a susținut aceste derogări, iar în iulie și decembrie au fost incluse ca inițiative din partea statului nostru, în secțiunea Diverse (AOB).