Cifre îngrijorătoare! Peste 320 de elevi brăileni au renunțat în 2019 la studii!

Cifre îngrijorătoare! Peste 320 de elevi brăileni au renunțat în 2019 la studii!

 

 

Conform unui raport prezentat de ISJ Brăila în cadrul Colegiului Prefectural, în anul școlar 2018-2019, în județul Brăila s-au înregistrat 323 de cazuri de abandon școlar.

Aceste date sunt cele înregistrate în cursul anului școlar, neluându-se în calcul cei care au terminat clasa a VIII-a și nu s-au înscris la o școală pentru a continua studiile. Fenomenul abandonului școlar este mai accentuat în mediul rural, de unde provin 234 de elevi care au abandonat cursurile în timpul anului școlar recent încheiat, în timp ce în mediul urban sunt 89 cazuri.

Potrivit raportului prezentat de Inspectoratul Școlar Județean, din totalul celor 323 de cazuri de abandon școlar, 287 erau elevi de școală primară sau gimnazială, iar 54 dintre aceștia provin din mediul urban și 233 din mediul rural. Pe de altă parte, în anul școlar trecut au fost reintegrați un număr de 82 de elevi, dintre care 17 din mediul urban și 65 din mediul rural.

Conform analizei efectuate de ISJ Brăila, principalele cauze care determină elevii să abandoneze școala sunt reprezentate de situația materială precară a familiei, modelul educațional oferit de părinți, dezorganizarea familiei sau migrația în alte țări.

Un alt motiv îl constituie influența anturajului cu care se înconjoară, fiind îndemnați la furturi, violuri, tâlhării și alte fapte antisociale. O altă categorie sunt fetele de etnie roma care se căsătoresc de mici și nu mai doresc să mai frecventeze cursurile.

Potrivit raportului, principalele măsuri luate de Inspectoratul Școlar Județean Brăila, în sensul prevenirii absenteismului școlar vizează constituirea de la începutul anului școlar a bazei de date cu elevii aflați în risc de abandon și identificarea cauzelor care au dus la această situație, monitorizarea elevilor respectivi, consilierea directorilor, consilierilor școlari și a diriginților, cu privire la fenomenul absenteismului școlar, încurajarea directorilor unităților de învățământ de a sesiza Direcția pentru Protecția Copilului și poliția de proximitate cu privire la situațiile în care copiii nu frecventează școala, pentru a crea cadrul legal de sancționare a părinților dezinteresați, includerea problematicii abandonului școlar în cadrul orelor de dirigenție, precum și în cadrul cercurilor cu directorii, cu prezentarea exemplelor de bună practică.

 

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry