Deputatul de Brăila care a reușit modificarea Codului Rutier!

Deputatul de Brăila care a reușit modificarea Codului Rutier!

 

Liberalul Vasile Varga a reușit să aducă un strop de alinare familiilor victimelor accidentului produs în Brăila, în anul 2016

 

 

Ce s-a întâmplat la data de 4 aprilie 2016

 

La acea dată, un șofer cu probleme medicale, care nu ar fi trebuit să conducă niciun autoturism, a intrat pe contrasens cu o viteză mult prea mare şi a spulberat staţia de autobuz de pe şoseaua Râmnicu Sărat.

Din păcate, nimeni nu le-a mai putut readuce la viaţă pe victime: Nicoleta Pîrlog, 41 de ani, (angajată la o fabrică de încălţăminte de pe Rm. Sărat), Mirela Iosub, 41 de ani, (gestionar la un magazin alimentar) Nicoleta şi Florin Oprea (vânzătoare la raionul de peşte din Piaţa Mare, respectiv muncitor la Uzina de Apă), de 37, respectiv 40 de ani, şi Anişoara Toader, 52 de ani, operator la o firmă de valori.

În urma teribilului accident, a fost rănită şi Antoanela Lazăr. Femeia a suferit leziuni la gamba piciorului stâng, având nevoie de 16 zile de îngrijiri medicale.

 

Deputatul Vasile Varga a reușit modificarea Codului Rutier, după tragedia din ”Stația morții”

 

Șoferii care suferă de afecțiuni ce le pot afecta capacitatea de a conduce nu se vor mai putea urca la volan, în urma modificării Codului Rutier, la inițiativa deputatului PNL de Brăila Vasile Varga. Demersul parlamentarului brăilean a venit după tragedia din primăvara anului 2016, când cinci persoane care așteptau autobuzul au fost ucise în stația Braicar de pe Șoseaua Râmnicu Sărat de un șofer care, așa cum s-a dovedit ulterior, era diagnosticat cu afecțiuni neurologice.

Modificarea Codului Rutier, prin care se reglementează circulația pe drumurile publice, se impunea, în condițiile în care, din vechea formă a legii nu rezultă clar cine era responsabil de starea de sănătate a unui șofer.

 „Principala modificare a legii constă în faptul că examinarea medicală și psihologică a unui conducător auto se va face nu doar la obținerea sau prelungirea valabilității carnetului de conducere sau la obținerea certificatului de atestare profesională, pentru conducătorii profesioniști, ci ori de câte ori un medic de familie sau un medic specialist are suspiciuni că pacientul său are o afecțiune care îi poate afecta capacitatea de a conduce. Orice medic poate recomanda un consult de specialitate într-o unitate medicală autorizată, existentă la nivelul fiecărui județ”, explică deputatul Vasile Varga.

Potrivit parlamentarului brăilean, lista unităţilor unde se vor efectua examinările medicale și psihologice va fi stabilită prin ordin al ministrului sănătăţii, va fi publicată în Monitorul Oficial și pe pagina de internet a Ministerului Sănătății. Orice medic, atunci când va constata că o persoană prezintă afecţiuni de natură să pună în pericol siguranţa traficului, este obligat să îi emită bilet de trimitere către unul dintre cabinetele aflate pe listă, iar pacientul are obligația de a se prezenta la consultul de specialitate, în maximum trei zile. La rândul său, medicul specialist are obligația ca, atunci când constată că posesorul permisului de conducere este inapt să conducă o mașină, un tractor sau un tramvai, să comunice acest lucru, în termen de o zi, către poliția rutieră și medicul care a făcut trimiterea. Poliția rutieră va retrage imediat permisul de conducere al persoanei care are o afecțiune incompatibilă cu șofatul.

Medicului care a avut bănuielile inițiale privind starea de sănătate precară a pacientului îi revine obligația ca, în cazul în care, în termen de 30 de zile, nu primește niciun răspuns de la unitatea medicală autorizată, să anunțe poliția rutieră pe raza căreia își desfășoară activitatea și să comunice numele, prenumele, codul numeric personal al pacientului și faptul că acesta a fost trimis spre examinare de specialitate.

Sper sincer ca aceste modificări aduse Codului Rutier să elimine riscul ca tragedii precum cea întâmplată la Brăila să mai fie posibile. Am urmărit o responsabilizare comună, atât a medicilor de familie, cât și a medicilor specialiști, precum și a polițiștilor. Cred că, dacă toată lumea își va face onest datoria, cercul se închide, iar riscul ca un bolnav de epilepsie, spre exemplu, să mai ajungă la volan va fi unul aproape inexistent”, consideră deputatul Vasile Varga.

 

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry