Fenomene meteorologice periculoase! Brăilenii sunt sfătuiți să se adăpostească!
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare meteorologică Cod Galben şi o avertizare meteorologică Cod Portocaliu de fenomene meteorologice periculoase, astfel:
Avertizare meteorologică Cod Portocaliu: în intervalul 27 iunie, ora 13.00 – 28 iunie, ora 01.00, vor fi perioade cu intensificări ale vântului cu viteze la rafală, în general, de 80…100 km/h, vijelii, averse torenţiale, frecvente descărcări electrice şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 40 l/mp şi izolat 50…60 l/mp.
În judeţele Buzău şi Brăila, îndeosebi către orele serii vor fi intensificări puternice ale vântului cu rafale în general de 80…100 km/h. Vor fi şi descărcări electrice, averse ce pot avea şi caracter torenţial şi posibil, grindină de mici dimensiuni. Cantităţile de apă vor cumula 20…25 l/mp.
În după-amiaza zilei de joi, 27 iunie, local în zonele de câmpie vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi.
Având în vedere fenomenele meteorologice prognozate, în cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență din 27.06.2019, s-a dispus a fi luate următoarele măsuri :
– obligativitatea înfiinţării serviciului de permanenţă la sediul primăriei;
– întrunirea membrilor CLSU în şedinţă extraordinară pentru stabilirea măsurilor preventive şi pregătirea acţiunilor de intervenţie, dacă situaţia o va impune;
– intensificarea acţiunilor de informare a populaţiei de către membrii SVSU asupra fenomenelor meteorologice prognozate şi pregătirea personalului SVSU pentru intervenţie;
– verificarea tehnicii specifice şi a stocurilor de materiale necesare pentru prevenirea şi intervenţia cu utilajele din dotare;
– verificarea şi menţinerea în stare de funcţionare a mijloacelor de înştiinţare-alarmare, de comunicaţii şi informatică aflate în dotare pentru asigurarea fluxului informaţional-decizional;
– monitorizarea situaţiei privind starea căilor de comunicaţii, infrastructura de transport, energie şi alte utilităţi publice;
– luarea tuturor măsurilor de protecţie a persoanelor şi bunurilor împotriva efectelor provocate desprinderea sau căderea unor elemente din infrastructura de construcţii, precum şi ca urmare a ruperii şi prăbuşirii de arbori;
– monitorizarea evoluţiei fenomenelor meteorologice prognozate, pentru a putea interveni în timp util la apariţia unor situaţii de urgenţă.
Pentru prevenirea inundării terenurilor agricole și afectării infrastructurii de îmbunătățiri funciare de pe raza unităților administrativ teritoriale Romanu, Vădeni, Traian și Siliștea începând de astăzi, 27.06.2019, s-au pus în funcțiune opt stații de desecare.
În contextul celor prezentate, la nivelul ISU Brăila s-a activat grupa operativă a inspectoratului!
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Brăila monitorizează situația operativă prin dispeceratul inspectoratului și prin intermediul autorităților publice locale, unde s-a organizat serviciul de permanență.
Efectivele de pompieri militari și voluntari, precum și comitetele locale pentru situații de urgență sunt pregătite să gestioneze eventualele situații de urgență ce pot apărea.
Măsuri de comportare în cazul vântului puternic!
Pe durata manifestării vântului puternic, recomandăm populației să se adăpostească în imobile sau spații închise, care le asigură protecția.
În situația în care sunteți surprinși în zone deschise, trebuie să vă îndepărtați rapid de zona în care se manifestă fenomenele și să identificați un spațiu care garantează protecția.
Dacă vă aflați în autovehicul, trebuie să vă îndepărați, pe cât este posibil, de zona în care vântul suflă cu putere. De asemenea, trebuie să rămâneți în interiorul autovehiculului și să purtați centura de siguranță.
Nu în ultimul rând, recomandăm cetățenilor să anunțe imediat autoritățile prin numărul 112, dacă au informații despre persoane care se află în pericol sau alte situații care pot afecta negativ comunitățile.