Liberalii cer redevențe mai mari la Piață! Primarul nu este de acord! Între timp, ”sobolanii colcăie în Piața Halelor”!
În cadrul ultimei ședințe de Consiliu Local Municipal, liberalii au atras atenția asupra redevenței mici pe care o plătește APT către Primăria Brăila. Consilierii spun că acesta este și motivul pentru care nu se fac investiții profitabile la Piață, iar comercianții au părăsit tarabele pentru spații decente, unde își pot desfășura activitatea în condiții normale.
”Sunt taxele foarte mici(n.r. – redevențele). Nu se poate ca pentru Piața Concordiei APT să plătească 900 lei/lună, pentru Microhală 450 lei/lună, iar la Hala Centrală – 1700 lei/lună, redevență. Nu știu dacă știți care este nivelul chiriilor acolo. O să vedeți că lunar, un tarabagiu plătește 500 de lei. Restul de bani nu îi vedem în îmbunătățirea calității actului comercial – nici a spațiilor, nici a investițiilor”, a atras atenția liberalul Constantin Sârbu.
Consilierul local Lucian Căprariu a propus ca piețele din Brăila să ajungă pe mâna unui operator independent care să plătească o redevență mai mare sau egală către Primărie, dar care să aibă obligația de a moderniza toate spațiile comerciale.
”Nici măcar 4000 de euro lunar este o sumă infimă pentru suprafețele și spațiile gestionate de Direcția Piețelor. Părerea mea este că un operator independent bucuros ar plăti această sumă și am și putea impune niște investiții substanțiale, care să aducă aceste spații la calitatea pe care ne-o dorim”, a propus consilierul Lucian Căprariu.
Primarul exclude orice metodă de încredințare a piețelor către operatori independenți. Mai mult, Dragomir a atras atenția asupra faptului că Brăila a mai pierdut terenuri importante din piețe și târguri în urma unor revendicări.
În ceea ce privește creșterea redevenței, primarul Brăilei consideră că orice majorare a acesteia va fi resimțită tot de brăileni, la prețul afișat la raft.
”În primul rând nu sunt de acord cu un operator independent, deoarece, în trecut, s-au dat destul de multe suprafețe, din piețele brăilene, și mă refer la Concordia – știm cu toții cine. Nu sunt de acord cu privatizarea piețelor din Brăila, sub nicio formă. Ca să ajungă pe mâna unei societăți, controlată de cine știe cine, regimentată politic pe la vreun partid.
Primăria municipiului Brăila a modernizat Piața Concordia – la care făceați referire(…) Faceți o confuzie între piața retrocedată de niște membri ai PNL și piața modernizată de Primăria Municipiului Brăila. Pentru că acea piață a fost modernizată în mandatul actual, dar dumneavoastră o confundați pentru că nu știți care sunt proprietățile Primăriei municipiului Brăila și care sunt cele private. O să vă anunț că s-a vândut și piața privată, către un alt investitor privat, care a venit la Primăria municipiului Brăila și dorește și el să modernizeze piața respectivă, pentru a ajunge sau depăși standardele pe care le-a impus în Concordia, Primăria municipiului Brăila(…)
Nu sunt de acord sub nicio formă cu creșterea redevenței, deroarece creșterea redevenței se va reflecta în creșterea tarifelor pe care le vor plăti comercianții și nu cred că aceasta este o gândire liberală îmbrățișată de colegii dumneavoastră, domnule consilier, pentru că dacă noi le creștem dânșilor redevența, piața va crește la rândul ei tarifele către comercianți și comercianții vor crește tarifele”, a atras atenția primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir.
Consilierul liberal Petrică Popa a adus din nou în discuție piața de gros, proiect cu care mulți candidați, atât la Primărie cât și în Parlament, s-au lăudat în campaniile electorale trecute. Liberalul speră ca măcar viitorul primar, împreună cu viitorul Consiliu Local Municipal, să ia în considerare amenajarea unei astfel de piețe.
Petrică Popa a mai propus ca SC APT SA să revină în subordinea Primăriei, ca direcție, idee care a fost agreată de edil, cu mențiunea că organigrama nu permite un astfel de transfer.
Rozătoare și gândaci în hala din Piața Mare – comercianții folosesc lăzi frigorifice conectate la autoturismele din parcare
Jurnalul de Brăila a atras atenția în edițiile trecute asupra condițiilor insalubre în care comercianții de carne, mezeluri și brânzeturi își desfășoară activitatea. Cu toate astea APT nu a luat nicio măsură concretă pentru îmbunătățirea condițiilor din hala aflată în Piața Mare.
”Cea mai mare zonă, din care încasează APT-ul bani, este Piața Mare și mai ales Piața Halelor, care a devenit din ce în ce mai goală, în mare parte din cauza celor mai proaste condiții, chiar insalubre. Poate nu știați domnule primar, dar vă spun cât se poate de deschis și de sincer: colcăie gândacii acolo, colcăie șobolanii, ăia acolo nu mai sunt șoareci! Și vă pot confirma aceste lucruri și colegii dumneavoastră din partid, dacă nu mă credeți pe mine. Situația asta nu atrage niciun comerciant, chiar dacă ei încearcă, cât pot de mult să-și îngrijească tarabele, sau vitrinele în care își desfășoară activitatea, inclusiv această reorganizare a halei centrale este pentru a încerca să dea o impresie că hala încă are comercianți. Oamenii pleacă, pentru că plătesc chirii foarte foarte mari, raportat la condițiile pe care le au aceștia”, a declarat consilierul liberal Adrian Tabarac.
Redactorii Jurnalului de Brăila au stat de vorbă cu comercianții din Piața Halelor iar poveștile spuse de aceștia reconfirmă ideea că pentru Piața Halelor există o singură soluție, aceea de a reconstrui din temelii întregul amplasament.
Majoritatea comercianților care vând carne și mezeluri sunt nevoiți să vină de acasă cu lăzi frigorifice în care să depoziteze carnea pe parcursul întregii zile. Marfa nu rămâne niciodată peste noapte în hală pentru că ”până dimineață nu mai rămâne nimic – o mănâncă sobolanii”, după cum spun chiar comercianții. Produsele lactate însă sunt depozitate în bidoane, închise foarte bine, iar unii comercianți recunosc că fac câteva drumuri acasă pentru a aduce marfă proaspătă, sau folosesc lăzi frigorifice conectate la autoturismele personale, în parcarea aferentă pieței.
”Niciodată nu mă găsiți după ora 14.00 în piață. Îmi respect foarte mult clienții, pe majoritatea am ajuns să-i cunosc și nu îmi permit să le vând altceva decât brânză și lapte proaspăt. Recunosc, uneori se mai duce soțul meu acasă și mai aduce marfă, pentru că îmi este frică să o iau cu mine de dimineață. Nu sunt condiții frigorifice iar laptele, smântâna, se acresc!”, ne-a declarat unul din comercianții care își desfășoară activitatea în Piața Halelor.
În ciuda numeroaselor reclamații cu privire la lipsa condițiilor pentru depozitarea și comercializarea produselor, în Piața Halelor, organele abilitate par să nu constate aceleași deficiențe, motiv pentru care APT continuă să încaseze chirii mari și să plătească redevențe mici.