Mihai Tudose: “Trebuie oprită actuala logică! Un Guvern întreg la minte ar trebui să vină cu un buget corect!”

Mihai Tudose: “Trebuie oprită actuala logică! Un Guvern întreg la minte ar trebui să vină cu un buget corect!”

 

 

Fostul premier Mihai Tudose a spus că nu se poate amenda în niciun fel acest buget, pentru că este numai unul “de consum, fără să pună bazele unei dezvoltări sustenabile cu absolut nimic”. În opinia sa, Tudose a declarat că nu este posibil ca 30% din veniturile bugetare să vină din ceea ce colectează ANAF.

La buget, opinia mea este că nu avem ce amenda, structura și logica de funcționare a statului român în viziunea lui Dragnea este total greșită. Am spus în 2017, și a fost unul dintre motivele pentru care am fost îndepărtat de la Guvern, că trebuie o reformă a statului. În loc de 30 de ministere să fie maxim 15, să nu mai fie 40 de mii de agenții, fiindcă aici înseamnă o cheltuială absolut aiurea a statului.

Reforma de acum s-a făcut în sensul descentralizării unor cheltuieli, adică s-au aruncat pe autoritățile locale cheltuieli de 10 lei, cu finanțare de 5 lei. Guvernul spune că a mărit bugetele locale, de acord, dar la fiecare leu cu care s-a mărit bugetul local, au venit 2 lei cheltuială suplimentară și nu mai spune nimeni nimic”, a declarat deputatul Mihai Tudose.

Pro România a anunţat că va depune amendamente, cel mai important fiind cel referitor la suspendarea subvenţiei acordate partidelor de la bugetul de stat.

Astăzi, de la ora 15:00, sunt programate şedinţe comune ale comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru examinarea, avizarea şi depunerea avizelor la Comisiile pentru buget, finanţe şi bănci, simultan având loc şi dezbateri generale în cadrul Comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci.

Mihai Tudose a vorbit și de proiectele de angajament care, în opinia fostului premier, sunt false.

Există, din nou, o listă întragă cu scrisori către Moș Crăciun. Proiectele de angajament sunt false, fiindcă bugetul va intra în vigoare în martie. Ca să utilizez un credit de angajament înseamnă să parcurg niște etape – licitații, atribuiri – și bineînțeles că vor avea imaginația de anul trecut – cu SEAP-ul blocat câteva luni și câteva zeci de miliarde blocate, ca să nu se cheltuie.

În fapt, este numai un buget de consum, fără să pună bazele unei dezvoltări sustenabile cu absolut nimic. Nu avem ce să amendăm. Trebuie dat jos Guvernul, sau măcar să facă un buget realist. Nu poți să te împrumuți la nesfârșit. Dacă tot săpăm o groapă mare, ca să astupăm una mai mică, vom obține o groapă imensă și vom găsi pe marginea ei România. Trebuie oprită actuala logică. Un Guvern întreg la minte ar trebui să vină cu un buget corect”, a atras atenția Mihai Tudose.

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere, aprobarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.

După aceasta, cele două proiecte urmează să fie promulgate de preşedintele Klaus Iohannis.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry