PNDL – blocat și în județul Brăila! Mihai Tudose vorbește despre Ordonanța 114, care face ravagii!
Efectele Ordonanței 114 se resimt deja atât la nivelul companiilor, dar și a beneficiarilor care au proiecte de investiții în derulare. Multe firme îşi fac probleme în acest sens, întrucât trebuie să îşi respecte contractele, iar ca urmare a OUG 114, marja lor de profit s-ar putea să devină negativă.
Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 este, în esenţă, pozitivă pentru constructori, deoarece prin intermediul ei se încearcă reţinerea forţei de muncă din domeniu în ţară, întrucât prevede majorarea salariului minim brut al muncitorilor la valoarea de 3.000 de lei. Faptul că normele de aplicare nu sunt în vigoare, reprezintă o lipsă de responsabilitate a Guvernului, în condițiile în care PNDL este blocat în toată țara.
”Toate autoritățile locale au avut încheiate niște contracte, pe PNDL, pe fonduri europene sau din surse proprii, numai că Ordonanța a venit și a modificat câteva lucruri. Pe de o parte, salariul minim, în construcții a crescut la 3000 de lei și este evident că toate firmele au ieșit din grila cu care au câștigat licitațiile respective, pe de altă parte este acea prevedere, prin care se actualizează prețul la materiile prime.
Între timp, Guvernul a uitat să dea normele – de când, cum? Astfel, nicio firmă nu mai facturează, pentru că nu știe cum să factureze, pe noile reglementări, unde se spune clar că trebuie să vină reglementările. Autoritățile locale nu pot să plătească pentru că trebuie să facă actualizări, și nu știu în ce măsură se pot face actualizările, pentru că vine apoi Curtea de Conturi și impută sumele, ocazie cu care, și în județul Brăila este un blocaj total în ceea ce privește implementarea Programului Național de Dezvoltare Locală. Nu se mai mișcă nimic pe nicăieri, toată lumea așteaptă. Problema este că așteaptă de 5-6 luni!”, a atras atenția vicepreședintele Pro România, Mihai Tudose.
Impactul actului normativ în cauză asupra sectorului va fi cu atât mai puternic, cu cât firmele mici, şi poate şi cele mijlocii, au deja contracte în derulare, încheiate la momentul când încă nu exista obligativitatea aceasta legată de salariul minim brut al muncitorilor din sector.