Ca urmare a reclamației unui consumator referitoare la calitatea necorespunzătoare a preparatelor culinare din categoria grill-urilor“, acestea prezentând arsuri de frigere, precum şi la alte nereguli, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Brăila a desfășurat, în data de 05.06.2024, o acțiune operativă de control la SC Pui la Jar SRL situat în municipiul Brăila.
Pentru abaterile constatate, comisarii CJPC Brăila au aplicat următoarele sancțiuni:
- 3 amenzi contravenționale în valoare de 8.000 lei;
- 1 avertisment;
- oprirea definitivă de la utilizarea în cadrul prestării serviciului de alimentație publică a 57 kg materii prime și produse finite nesigure în valoare totală de peste 1.500 lei și distrugerea acestora printr-o firmă autorizată;
- s-a dispus informarea corectă, completă si precisă în meniul disponibil în restaurant a informațiilor privind substanțele cu potențial alergen pentru fiecare preparat culinar și mențiunea “provine din produs congelat/decongelat” acolo unde este cazul.
Principalele deficiențe constatate au fost:
- nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea preparetelor culinare din categoria grill-urilor și a garniturilor expuse la comercializare pe masa caldă;
- folosirea unui echipament “masă caldă” insuficient igienizat pentru expunerea la comercializare a preparatelor;
- existenta intersecțiilor de faze salubre cu insalubre (prezenta soluțiilor si a ustensilelor folosite la igienizare în spații de pregătire a preparatelor culinare);
- lipsa recipienților adecvați pentru colectarea deşeurilor menajere cu capac și acționare la pedală;
- existența, în agregatele frigorifice, în spațiile de producție a diferitelor materii prime si auxiliare fără elemente de identificare și caracterizare, fără informații privind data durabilitătii minimale; materii prime cu data durabilitatii minimale depăşită, materii prime refrigerate cu starea termică modificată prin congelare, produse finite depozitate necorespunzăpitor;
- utilizarea, în etapele preliminare ale proceselor tehnologice de fabricare a preparatelor culinare, a unor ustensile neprofesionale cu zone deteriorate ale mânerelor, vase/oale cu deformări vizibile, cu grad avansat de uzură și depuneri grosiere de arsură, insuficient igienizate;
- lipsa monitorizării parametrilor de microclimat pentru materiile prime uscate, materiile prime refrigerate și produsele finite;
- lipsa monitorizării schimbului de ulei în friteuze și lipsa dezinfecției ouălor utilizate în procesul tehnologic de fabricare a produselor finite;
- lipsa mențiunilor, în meniul existent, a ingredientelor cu potențial alergen și a precizării că provine din produs congelat/decongelat acolo unde este cazul.