UPU intră în reabilitare totală! Șeful CJ: ”O să fie o perioadă destul de dificilă, pentru că se va face cu pacienții în UPU”

UPU intră în reabilitare totală! Șeful CJ: ”O să fie o perioadă destul de dificilă, pentru că se va face cu pacienții în UPU”

 

 

Nici situația cadrelor medicale nu este roz. Pentru ca o Unitate de Primiri Urgențe să funcționeze normal, ar fi nevoie de cel puțin 15 medici în secție. La momentul actual, în Brăila nu sunt nici măcar jumătate din numarul recomandat. Președintele Consiliului Județean a făcut apel către pacienții care vin la UPU fără să semnaleze urgențe reale, să se adreseze medicilor din ambulatoriu, ei fiind cei care asigură prevenția și administrează tratamentele.

Medicii pe care îi avem acum la UPU sunt foarte puțini. Pentru a fi într-o normalitate, în UPU ar trebui să fie cam 15 medici. Asta este prima problemă, a resursei umane. A doua problemă e că trebuie să înțelegem și să avem o mai bună comunicare cu Asociația Medicilor de Familie. Marea majoritate a cazurilor de urgență din UPU sunt non-urgențe. Tocmai de aceea, timpul de așteptare este foarte mare și este adevarat ca pune la încercare răbdarea pacientului. Va spun că un mare ajutor ni l-ar da medicii de familie dacă ar conștientiza și nu le-ar mai da pacienților bilete de trimitere către UPU, ci către ambulatoriul de specialitate. Acolo ar trebui să fie linia întâi a medicinii preventive”, a explicat Iulian Chiriac.

 

1,5 milioane de euro pentru modernizarea UPU

 

Unitatea de Primiri Urgențe va intra in reabilitare totală. Problema cu care se vor confrunta, atât medicii cât și pacienții, este faptul că secția nu poate fi mutată pe perioada modernizării. Practic, constructorul va trebui să își facă treaba, astfel încât actul medical să se desfășoare în cele mai bune condiții.

Eu vă spun că o să vină o perioadă și mai grea, pentru că am depus proiectul pe UPU, de 1,5 milioane de euro, o să intrăm în linie dreaptă cu adjudecarea contractului și o să intrăm efectiv cu constructorul pentru modernizarea UPU-lui. O să fie o perioadă destul de dificilă, pentru că toată această modernizare se va face cu pacienții în UPU. Sper să avem si o bună colaborare cu Direcția de Sănătate Publică, să ne dea circuitele, ca să vedem cum facem”, a declarat președintele.

Șeful CJ a readus în discuție centrele de permanență, care ar putea tria cazurile din județ care ajung la UPU. Astfel, pacienții din mediul rural ar avea la dispoziție 24/24 un medic care să-i consulte, să le administreze tratamentul necesar și apoi, dacă va fi nevoie să îi trimită către UPU.

Ne-ar ajuta foarte mult și aceste centre de permanență. Vă dau un exemplu: noaptea, dacă unui pacient din mediul rural i se face rău, îl ia salvarea și prima oară îl aduce la UPU. Dacă ar fi fost aceste centre de permanență, cum este cel de la Însurăței, atunci este un medic acolo, i se acordă primul ajutor si medicul respectiv hotărăște dacă îl trimite mai departe către UPU, sau i se administrează pe loc, tratamentul de care are nevoie. Acum sperăm ca într-un timp util să se finalizeze și modernizarea spitalului din Făurei, pentru că ar degreva toată partea de nord a județului”, a declarat președintele.

În ceea ce privește actul medical în sine, Iulian Chiriac a mărturisit că nu este mulțumit de ceea ce se întâmplă în Spitalul Județean.

Merele sănătoase încă nu au puterea și forța să arunce mărul stricat. Ba dimpotrivă, ăla stricat are gura cea mai mare, nu muncește deloc, iar ceilalți care muncesc îi acoperă fără niciun fel de problemă. Asta este marea problemă pe care trebuie să o rezolvăm, din punct de vedere al resursei umane”, a atras atenția Chiriac.

Chiriac a declarat ca va avea o întâlnire cu managerul spitalului, dar și cu șefii de secție, cel târziu la începutul săptămânii viitoare, pentru a discuta atât despre actul medical, cât și despre asumarea bugetelor pe secții.

 

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry