VESTI PROASTE: “Se vinde combinatul siderurgic de la Galati”

VESTI PROASTE: “Se vinde combinatul siderurgic de la Galati”

 

 

Combinatul galatean se afla pe lista cu unitati pe care compania ArcelorMittal este dispusa sa le vanda pentru a nu incalca regulile legii concurentei si cele privind monopolul.

ArcelorMittal este lider mondial in industria otelului si activitati miniere, cu prezenta in 60 de tari si amprenta industriala in 19 tari. In 2017 ArcelorMittal a inregistrat o cifra de afaceri de 68,7 miliarde $ si o productie de otel de 93,1 milioane de tone.

„Sidex face parte dintr-un pachet mai mare format din 7 combinate, din care 6 vor trebui preluate de un singur investitor. Tranzactia va fi monitorizata astfel incat sa urmeze o crestere de productie la aceste combinate, nu o restrangere, pentru ca altfel ar rezulta efecte nedorite in materie de concurenta pe piata laminatelor la cald si la rece. Cesiunea nu se va putea face decat cu acordul explicit al statului roman”, a declarat vicepremierul Viorel Stefan.

Fostul Sidex Galati poate fi scos la vanzare, dupa ce proprietarul sau, ArcelorMittal, a primit acceptul de a cumpara combinatul Ilva cu conditia sa vanda alte unitati, printre care si Sidex. Variantele sunt preluarea de un jucator puternic sau de stat, dar nici inchiderea nu este exclusa.

Luna trecuta, mai multe surse citate de Reuters si de Ziarul Financiar anuntau ca gigantii siderurgici Metinvest si Marcegaglia ar putea forma un “joint-venture” chiar pentru a cumpara Sidex Galati. Fata de aceasta varianta, Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii, are o reactie ferma. „Daca se aproba tranzactia asta, Galatiul este in mare pericol sa iasa din piata, iar statul roman trebuie sa pregateasca o strategie. Desigur, statul nu se poate opune cumpararii, dar are destule parghii pentru a pune piciorul in prag. De exemplu, am putea sa nationalazam combinatul si apoi sa-l vindem noi”, a declarat Valentin Ionescu pentru MEDIAFAX.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry