VIDEO: De ce nu se privatizeaza Braicar? Care sunt interesele, dar si dezavantajele transportului privat

VIDEO: De ce nu se privatizeaza Braicar? Care sunt interesele, dar si dezavantajele transportului privat

 

 

 

Printre discutiile care au avut loc ieri, in sedinta Consiliului Local Municipal, s-a pus in vedere si problema privatizarii societatii. Consilierul local al PND, Bogdan Botea a adresat in plen propunerea de a analiza conditiile in care transportul public ar putea sa devina privat.

“Unde scrie in ghidul solicitantului de fonduri europene, ca operatorul unic de transoprt trebuie sa fie o firma cu capital majoritar de stat? Operatorul unic, poate fi si o firma privata. Legea serviciilor de utilitate publica spune ca gestionarea transportului poate apartine si firmelor private. Atunci, aceasta greva nu este un efect al lipsei de eficienta economica, prin gestiunea directa pe care noi am dat-o acum 2 ani? Nu putem pune in discutie, in viitorul apropiat o schimbare de conceptie, in sensul ca Primaria sa nu mai administreze direct, sau indirect aceasta societate?, a intrebat consilierul Bogdan Botea.

Raspunsul a venit prompt din partea primarului, care a atras atentia asupra faptul ca, in cazul unei societati private, angajatii sunt primii care au de suferit. Mai mult, daca se vorbeste de privatizarea transportului de calatori, este obligatoriu ca o singura firma sa-si ia raspunderea pentru intreg municipiul, asta daca ne dorim sa accesam fonduri europene pentru autobuze si tramvaie noi.

 

 

“Am putea sa luam in calcul acest lucru si dumneavoastra consilierii sa votati, sa avem in continuare Braicar, sau sa revenim la transportul privat. Dar in momentul in care vom reveni la transportul privat sa nu uitati urmatoarele lucruri. Sa nu uitati ca doar o societate, cred ca si a doua, acum, au achitat redeventa catre Primarie. Celelalte sunt in diferite stadii de judecata pentru ca nu plateau catre Primarie. Sa nu uitam faptul ca celelalte societati private, din municipiul Braila, nu au investit un leu in dotarea parcului auto. Sa nu uitam ca soferii erau angajati cu 2 ore pe cartea de munca. Sa nu uitam ca nu dadeau bilet. Sa nu uitam ca se facea evaziune fiscala(…) Sa nu uitam cel mai important lucur, ca salariatii Braicar au astazi un salariu de 1942 de lei, pe luna, de incadrare(…) Chair daca suntem in aceasta perioada putin tensionati cu angajatii Braicar, trebuie sa urmarim si interesul lor. Pe langa acest salariu, ei au si sporuri. In mediul privat, nu vor avea sporuri”, a declarat primarul municipiului Braila, Marian Dragomir.

Edilul a tinut sa precizeze faptul ca societatea Braicar nu va fi privatizata, cel putin pe perioada in care el va fi primarul municipiului Braila.

“Eu va spun, ca in mandatul meu, nimeni nu va cumpara Braicar, asa cum se vroia odata, sa se cumpere Braicar, in 2006. Societatea Braicar va ramane a Primariei. Primaria va face investitii in ea. Indiferent daca, Dragomir va mai fi primar, Sandulescu va mai fi director, sau nu stiu cine, va mai fi angajat. Este singura noastra sansa pentru a accesa programele cu finantare europeana”, a adaugat Dragomir.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry