VIDEO: IMAGINI IMPRESIONANTE! A fost montat ultimul segment de tablier metalic al Podului peste Dunăre! Constructorul a vorbit despre termenul de finalizare și drumurile de acces!

Moment istoric astăzi, pe șantierul Podului peste Dunăre! Ultimul segment de tablier metalic cu numărul 86 a fost montat sub privirile jurnaliștilor din Brăila și Galați. Astfel s-au asamblat cei 2 km de tablier care vor susține partea carosabilă și zona de mentenanță.

”După ce vom realiza procesul de realizare a geometriei finale și sudura efectivă, se va aplica hidroizolația pe partea de tablier, în partea de supra structură, urmând să asfaltăm toată lungimea podului, până la ancoraj”,

a declarat inginerul Viorel Eșanu, reprezentant Astaldi.

Totodată, se lucrează intens la terasamentele aferente drumurilor de acces pe toate fronturile, atât pe malul dinspre Tulcea, cât şi pe cel dinspre Brăila, începând de la pasajul peste calea ferata km 0+389, sensuri giratorii, centru de întreţinere şi coordonare, staţie de taxare, drum de legătură şi drum principal.

Cum va arăta Podul peste Dunăre de la Brăila?

Podul are trei deschideri: o deschidere principală (1120 m) şi două deschideri laterale de 489,6 m pe malul Brăila şi de 364,6 m pe malul Tulcea. De o parte şi de alta sunt prevăzute două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare. Drumul principal va avea două benzi pe sens şi va lega judeţul Brăila de judeţul Tulcea, iar drumul de legătură spre Măcin va avea o bandă pe sens, în lungime de 4,3 km. În rest, vor fi realizate intersecţii giratorii, 33 de poduri, podeţe, pasaje şi o staţie de taxare.

Pilonii au 192 m înălţime totală de la partea superioară a fundaţiei şi sunt localizaţi în aproprierea malurilor. Fiecare pilon este prevăzut cu scări şi lift, accesul fiind permis din benzile de întreţinere localizate pe ambele părţi ale tablierului.   La pilonul Brăila sunt 72 piloţi de 40 metri lungime, iar la pilonul Tulcea sunt 72 piloţi de 38 metri lungime.   În cadrul Master Planului General de Transport, podul figurează ca parte a Drumului Expres Buzău – Brăila – Tulcea – Constanţa, drum planificat a se realiza în perioada 2020–2030, care va conecta Nordul Munteniei şi Sudul Moldovei de Nordul Dobrogei, unde se află Delta Dunării.

Ce se întâmplă cu accesul bicicliștilor și al pietonilor?

Constructorul spune că pietonii și bicicliștii nu vor avea acces pe pod, în ciuda faptului că, în proiectul inițial, erau prevăzute piste de biciclete.

“Discuția legată de zonele adiacente podului, acele piste pentru biciclete… Este strict o zona de siguranță, care va fi folosită pe partea de mentenanță. Pietonii nu vor avea acces din motive de siguranță. Am vrea să se evite orice eveniment neplăcut. Din câte știu, este o decizie bătută în cuie”,

a explicat Viorel Eșanu, responsabil cu monitorizarea lucrărilor la podul peste Dunăre din partea constructorului Astaldi.

Reprezentanții CNAIR spun însă că vor permite în anumite condiții circulația lor, inclusiv a pietonilor.

“Podul este prevăzut cu posibilitatea tranzitării de către pietoni și bicicliști. Structural va putea permite acest tip de tranzit, dar pentru că podul este la o anumită înălțime, unde sunt curenți de aer puternici, vom recomanda evitarea acestei tranzitări care pune în pericol viața pietonilor și bicicliștilor. Inclusiv accesul auto nu va fi permis tot timpul. Pot exista perioade în care va putea fi tranzitat de bicicliști și pietoni, dar nu mereu”,

a afirmat Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.
Când va fi finalizat proiectul Podului peste Dunăre de la Brăila?

Constructorul spune că va începe probele de siguranță imediat ce podul va fi finalizat, iar parapetul și sistemul de iluminat vor fi montate.

”Suntem într-un ritm accelerat pentru a îndeplini termenul asumat, undeva spre luna decembrie a acestui an. Iar etapa următoare se va desfășura anul viitor, partea de drum(…) Facem eforturi susținute pentru a finaliza prima etapă de drumuri, pentru a asigura accesul pe pod”,

a declarat reprezentantul constructorului.

Podul peste Dunăre de la Brăila

  • Lungime: Pod + Drum Brăila – Jijila (19 Km) , Drum legătură DN22 Smârdan Măcin (4,3 km)
  • Valoare: 1,99 mld lei (fără TVA)
  • Constructor: Astaldi (Italia) – IHI Infrastructure System (Japonia)
  • Contract semnat: 15.01.2018
  • Lucrări începute: decembrie 2018
  • Termen finalizare: 2022 (pentru pod), 2023 (pentru drumuri)
Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry