Etapa de evaluare tehnică a României s-a finalizat cu rezultate pozitive, iar rapoartele misiunilor de evaluare succesive au concluzionat că România îndeplinește toate criteriile prevăzute de legislația care reglementează aderarea la Spațiul Schengen și funcționarea acestuia.
Îndeplinirea de către România a criteriilor prevăzute în acquis-ul Schengen a fost recunoscută la data de 9 iunie 2011, cu ocazia reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne. În prealabil, la 8 iunie 2011, Parlamentul European a avizat favorabil proiectul Deciziei privind aderarea României și Bulgariei la Schengen. Finalizarea cu succes de către România a măsurilor prevăzute de acquis-ul Schengen au fost confirmate şi de Consiliul European (13-14 decembrie 2012).
România a încercat deja de zeci de ori să supună la vot aderarea la Schengen în Consiliul Justiție şi Afaceri Interne dar, pentru că au existat anumite reticențe exprimate de către unele state membre, solicitarea a fost retrasă.
Roberta Metsola susține aderarea României la Spațiul Schengen
Războiul din Ucraina și necesitatea unor coridoare alimentare de transport pun România într-o poziție favorabilă, de unde se poate renegocia aderarea la Schengen. Despre deschiderea arătată de către celelalte state membre, pentru a obține un vot favorabil în Consiliul JAI, a vorbit președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.
”Cred că este momentul să ne uităm serios unii la ceilalți, în calitate de țări membre ale UE, pentru că nu există diferențe de clasă între noi și nu trebuie să ne ascundem în spatele unor detalii tehnice. Este momentul să demonstrăm că Uniunea Europeană oferă siguranță, nu doar în ceea ce privește piața liberă, ci și prin faptul că avem valori comune ale democrației și sper ca tinerii să vadă Uniunea Europeană ca un proiect de pace.
În ceea ce mă privește, pot să vă garantez că acest Parlament vă va acorda sprijin total. România are foarte mulți prieteni și aveți doi ambasadori în Europa(n.r. europarlamentarii Mihai Tudose și Dan Nica) cu voci puternice și opinii pe care le susțin. Am să fac tot ceea ce îmi stă în putere să îi ajut și să ajut România să facă pasul următor, spre Schengen”,
a declarat Roberta Matsola, președintele Parlamentului European, pentru jurnaliștii din Brăila și Galați.
Europarlamentarul PSD, Mihai Tudose, a explicat faptul că România îndeplinea, încă de la data la care era el premier, toate condițiile de aderare. Cu toate astea, solicitarea României a fost retrasă din cauza unor jocuri politice.
”Nu este corect pentru România, care s-a străduit să îndeplinească toate condițiile de aderare la Spațiul Schengen. Vorbiți despre coridoare alimentare, dar noi nu suntem în Schengen! Avem foarte multe probleme cu transporturile, avem probleme cu produsele noastre pe care trebuie să le exportăm. Suntem frați, sau nu? Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, dacă nu suntem frați mergem mai departe, fiecare pe drumul lui, fără să mai avem ceva în comun. La momentul actual, nimeni nu poate spune că România are vreo problemă de aderare, nici măcar una!”,
a declarat europarlamentarul PSD, Mihai Tudose.
Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, ne-a asigurat de faptul că va susține un discurs, în cadrul Consiliului European, pe 23 iunie, pentru susținerea României la Spațiul Schengen.
Anul acesta, ținând cont de provocările de securitate de la frontiera estică a Uniunii Europene, clasa politică şi societatea civilă sunt obligate să intensifice eforturile pentru obţinerea acestui obiectiv – România merită în Schengen!