Roberta Metsola a vorbit despre impactul războiului din Ucraina asupra deciziilor luate în Parlamentul European! Fit for 55 s-a întors la comisie!

Roberta Metsola a avut o întrevedere la Strasbourg cu o delegaţie de ziarişti din Brăila şi Galaţi, prezentă în Parlamentul European la invitaţia europarlamentarilor PSD Mihai Tudose şi Dan Nica.

Metsola a vorbit despre impactul războilui din Ucraina asupra votului din Parlamentul European, dar și despre acordarea statutului de țară aderantă la UE pentru Ucraina, Republica Moldova și Georgia.

”Vă puteți imagina că dezbaterile din Parlamentul European s-au schimbat dramatic în ultimele luni, acum avem altă percepție asupra Pachetului Fit for 55. Acum, când discutăm despre impactul periculos al crizei climatice, trebuie să privim pachetul în contextul războiului din Ucraina și al independenței energetice de Rusia. Este un subiect care ne forțează să facem lucrurile mai repede, să investim în energie regenerabilă. Spun asta pentru că există unele diferențe între statele membre și fiecare are targetul lui. De cealaltă parte avem consumatorii care vor să fie asigurați că nu vom lăsa toate grijile în spatele lor.

Până acum, deciziile se luau la Bruxelles, iar europarlamentarii se duceau acasă și transmiteau mesajul către statele membre. Acum am realizat că lucrurile s-au schimbat. Cetățenii noștri și jurnaliștii sunt cei care ne trag la răspundere pentru a accelera luarea deciziilor corecte cu privire la război.

Vreau să vă mulțumesc și să mulțumesc României pentru tot ce ați făcut. Situația este încă îngrijorătoare, în special în Moldova. Deciziile le vom lua în următoarele săptămâni, odată ce primim avizul Comisiei Europene pentru a declara Republica Moldova, Ucraina și Georgia, candidați la Uniunea Europeană”, a declarat Roberta Metsola, președintele Parlamentului European.

Eurodeputații au votat miercuri pe pachetul UE Fit for 55. Proiectul avea în plan limitarea cantității de gaze cu efect de seră ce pot fi emise de fabrici, centrale energetice și aviație pentru a atinge țintele generale privind emisiile.

Deputații europeni de la grupul S&D și de la Verzi au votat împotriva reformei și au trimis-o înapoi Comisiei ENVI.

În total, 340 de europarlamentari au votat împotriva propunerii iar 256 „pentru”.

Preşedintele Parlamentului European a militat pentru o uniune în care să nu existe mai multe „categorii de ţări”

”Intrarea României în Spaţiul Schengen rămâne o prioritate. Înainte de a intra în acest Parlament, în 2013, petrecusem 10 ani în Consiliu, iar ţara mea a sprijinit aderarea României la Uniunea Europeană. Acum, rolul meu instituţional este acela de a adresa rugămintea să nu fie folosite scuze politice, când legal şi tehnic au fost atinse toate etapele pentru aderare. Cred că este timpul să ne uităm serios unii la ceilalţi, în calitate de ţări membre ale UE, pentru că nu există diferenţe de clasă între noi şi nu trebuie să ne ascundem în spatele unor aspecte tehnice”, a declarat Roberta Metsola.

Subiectul privind extinderea spaţiului Schengen ar putea fi analizat de membrii Consiliului European care se vor întâlni la sfârşitul lunii iunie.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry