Reciclarea din vacanța de vară, în patru pași esențiali pentru mediu

Suntem în plină vară, așa că weekend-urile noastre vor fi tot mai pline de excursii de o zi, zile de plajă, piscină, drumeții și plimbări afară. Pentru că ne dorim un mediu curat și frumos este nevoie neapărat să îl protejăm. Bogdan Constantinescu, managerul general al companiei de salubritate Brai Cata ne oferă patru sfaturi esențiale despre cum putem recicla în timpul verii, reducând risipa, economisind resurse și protejând pământul.

Când mergeți în drumeții

„Dacă sunteți pregătiți pentru o ieșire din oraș, în mijlocul naturii și sunteți familiarizați cu folosirea unor mese și scaune pliante și cu gustările pregătite în recipiente ecologice sau refolosibile, puteți completa aceste obiceiuri și cu reumplerea cu apă a unor sticle deja existente, în locul unora noi, îmbuteliate. De asemenea, din bagajul de drumeție nu trebuie să lipsească pungile pentru colectarea separată a deșeurilor și depozitarea acestora, la final, în containerele din zonele de parcare de la marginea șoselei”

, a spus managerul general al Brai Cata.

Alte lucruri pe care le puteți face includ:

  • Reumplerea recipientelor refolosibile cu șampon, săpun și alte produse de primă necesitate, în locul cumpărării unor noi articole de toaletă, pentru călătorie;
  • Când opriți pentru alimentarea mașinii sau pentru un sendviș, în spațiile de parcare și vedeți deșeuri aruncate pe jos, încercați să luați câteva din ele și să le puneți în container, pentru că astfel de gesturi chiar pot face lumea mai bună și pot fi un exemplu pozitiv;
  • Luați din cafenea sau restaurant doar șervețelele de care aveți nevoie! Regula e valabilă și în cazul plicurilor de condimente, broșurilor gratuite, hărților sau cupoanelor de reducere care vi se oferă la tot pasul.

Când îngrijiți gazonul

În cazul în care vă aflați printre norocoșii care locuiesc la curte și vă bucurați de o parcelă de gazon, cel mai probabil că veți tunde destul de mult iarba în această vară. În acest caz, e important ca verdeața tăiată să nu ajungă la depozitul pentru deșeuri mixte reziduale, ci într-un compostor, în care preparați cel mai bun îngrășământ natural pentru grădină. „Statisticile organizațiilor internaționale de mediu estimează că deșeurile noastre de curte reprezintă 18% din materialul care ajunge la gropile de gunoi”

, subliniază Bogdan Constantinescu.

Mai degrabă decât să puneți iarba în pubelă, pe măsură ce o tundeți, lăsați-o pe gazon, pentru că va returna nutrienți valoroși în curte. Oricare din aceste metode va avea un impact benefic semnificativ asupra mediului și va ajuta la reducerea cantităților din depozitele de deșeuri.

În zilele petrecute la plajă sau piscină

Dacă aveți jucării vechi de plajă sau de piscină, încercați să le folosiți tot pe acelea, iar dacă este neapărat necesar să luați altele, folosiți-le pe cele vechi pentru a decora grădina sau balconul, transformându-le în ghivece și alegeți unele noi din materiale reciclabile, pentru a minimiza impactul ecologic. Aceste produse sunt fabricate mai ales din PVC și nu sunt reciclabile.

Alte sfaturi la acest capitol includ:

  • Reutilizarea pungilor de cumpărături din plastic sau hârtie, pentru a împacheta articole pentru călătoria dvs. și reciclrea acestora după aceea. Spre exemplu, pungile de cumpărături din plastic sunt perfecte pentru a păstra pantofii murdari și costumele de baie umede separate de alte lucruri, în timp ce pungile de hârtie sunt bune pentru ambalarea gustărilor.
  • Păstrarea curățeniei în parcuri și pe plaje.
  • Aruncarea recipientelor în care au fost soluțiile de protecție solară, conform indicațiilor de pe ambalaj, funcție de tipul de material din care sunt confecționate.

Pentru reuniunile la grătar

Dacă decideți să găzduiți o adunare în jurul grătarului, e important să nu uitați de reciclare și să depozitați separat deșeurile reziduale, de cele reciclabile. O etichetă lipită pe coșul pentru deșeuri poate facilita o colectare separată corectă, mai ales că orice grătar este o sursă de resturi, fie că e vorba de tacâmuri, farfurii și pahare din plastic, cutii de bere, sticle ori cutii de suc.

„Știm că nu este întotdeauna practic și ieftin, dar dacă tot trebuie să cumpărați farfurii și tacâmuri de unică folosință, încercați să găsiți produse din hârtie fabricate din materiale reciclate și care sunt biodegradabile sau compostabile”

, este de părere specialistul Brai Cata.

Pentru mediu, ideal ar fi să folosiți tacâmuri și farfurii reutilizabile, iar dacă tindeți spre ideea de zero deșeuri, să apelați la șervetele de masă clasice, din material textil și la paharele și cănile de familie.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry