S-a reluat procedura la Castelul de Apă! Dragomir: ”Întârzierile s-au datorat decesului proiectantului general și a verificatorului de proiect”

Proiectul prevede realizarea a șase săli de cinema 7D, cinci spații expoziționale pe tema istoriei Castelului de Apă, unde se vor regăsi macheta acestuia, imagini legate de momentul construirii și reabilitării lui, din perioada comunistă și din prezent, și a unui spațiu care va fi dotat cu o replică a costumului spațial utilizat în cadrul misiunii Apollo 11.

Vor exista, de asemenea, un spațiu expozițional în care vor fi prezentate planetele Sistemului Solar, Universul în 3D, aspectul cerului de iarnă, primavară, vară și toamnă, precum și toate constelațiile vizibile din România, într-o reprezentare mitologică, precum și o sală de proiecții, care va fi în legatură cu observatorul astronomic din cupola Castelului. Nu vor lipsi sala de oglinzi care deformează și presa pentru monedele suvenir.

La etajul al șaselea, ultimul, se vor afla un punct de observare echipat cu două telescoape mobile, o platforma rotativă destinată observării panoramice a orașului, camera telescop și observatorul astronomic.

Este vorba despre un proiect cu finanțare europeană, cu o valoare de 4.437.875 euro. Știți că am avut un moment foarte dificil, cel în care a murit verificatorul de proiect, autorizat de Ministerul Culturii, iar ulterior a murit și proiectantul general, Dumnezeu să-i odihnească! Am fost nevoiți să reluăm procedurile, iar în momentul de față, licitația pentru execuție este în plină desfășurare”, a declarat primarul.

Data limită pentru depunerea ofertelor a fost 23 iunie 2021. Durata contractului de finanțare este de 48 de luni de la momentul semnării acestuia, iar lucrarile vizează inclusiv consolidarea terenului de sub Castelul de Apă, deoarece este afectată structura de rezistență a clădirii, turnul fiind ușor înclinat în prezent.

Știm că sunt mai multe societăți interesate de acest proiect și s-au înscris la licitație. Nu avem mai multe detalii deoarece licitația se face prin SEAP”, a declarat primarul Marian Dragomir.

Castelul de Apă a fost construit în 1912, iar în 1978 a fost cedat cooperativei Consumcoop, pentru reamenajare și transformare în obiectiv de alimentație publică, fiind amenajat aici un bar și o cofetărie, de unde se putea admira panorama Brăilei.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry