Antoneta Ioniță: ” Bolnavii de tuberculoză vor avea o lege care îi protejează”
Legea Tuberculozei, așteptată de ani buni de pacienții care suferă de această boală, a fost aprobată în unanimitate de Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, după mai multe runde de discuții purtate între parlamentarii comisiei, reprezentanții Ministerului Sănătății, ai Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, ai asociațiilor pacienților. România se află pe primul loc din Uniunea Europeană, într-o tristă statistică a cazurilor de tuberculoză. Anual, peste 25.000 de români sunt tratați de TBC, o boală contagioasă, care, în lipsa unui tratament corespunzător, poate provoca decesul. În fiecare zi, trei români mor din cauza tuberculozei.
”A fost un vot unanim din partea tuturor colegilor din Comisia de Sănătate, ceea ce înseamnă că toată lumea a înțeles cât de important este să avem o Lege a tuberculozei. Cu toții am fost de acord că doar dacă asigurăm tratament pacienților aflați într-o situație materială precară putem reduce numărul cazurilor contagioase. Sunt multe situații de bolnavi rămași neidentificați, care nu merg la medic din cauza lipsei de resurse sau a lipsei de informare și care, rămași în comunitate, transmit boala și celor din jurul lor. Acest succes al Legii Tuberculozei este în primul rând meritul unui om extrem de inimos, doamna Paula Rusu, președinta Asociației Române a Bolnavilor de Tuberculoză, o luptătoare, care și-a dedicat energia pentru ca această lege să devină o realitate”, a declarat deputatul PNL de Brăila Antoneta Ioniță, membru în Comisia pentru Sănătate a Camerei Deputaților.
Noua lege aduce beneficii pacienților bolnavi de TBC și poate unul dintre cele mai importante dintre acestea este că vor beneficia de acum încolo de concediu plătit, pe toată perioada tratamentului. Un avantaj major, mai ales pentru cazurile infectate cu microbul rezistent la tratament, care au nevoie de cel puțin doi ani de îngrijire medicală și care, până acum, primeau concediu medical un singur an, după care erau pensionate forțat. Legea prevede, de asemenea, printre altele, ca bolnavii să beneficieze de indemnizație lunară de hrană, pe toată perioada tratamentului în ambulatoriu, în condițiile respectării tratamentului prescris, dar și de consiliere gratuită privind măsurile de igienă, în scopul de a preveni răspândirea infectării.