Primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir, a răspuns astăzi cu privire la inundațiile provocate de ultima furtună, în Brăila. Edilul spune că, pentru cantitatea de apă care a căzut, ar fi fost nevoie de conducte suficient de mari încât să poți circula cu autoturismul prin ele.
”A fost o cantitate foarte mare de apă, peste 70l/mp, într-un timp extraordinar de scurt, iar conductele de canalizare, care sunt proiectate conform standardului, atât în Brăila cât și în orașele învecinate, care s-au confruntat cu situații similare, și ați văzut ce a fost și la Tulcea, nu pot prelua o cantitate atât de mare, într-o perioadă atât de scurtă de timp, dovadă că în 35 – 45 de minute apele s-au retras din majoritatea zonelor, pe măsură ce s-au golit și conductele. Toate pompele au funcționat, dar așa se va întâmpla, atât timp cât conductele sunt realizate conform STAS-ului și nu au fost prevăzute, la momentul construcției lor, acum zeci de ani în urmă, la capacități foarte mari. Pentru a putea fi preluată o ploaie de o asemenea capacitate probabil că este nevoie de o canalizare prin care să poată trece un autoturism(…)”, spune primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir.
Proiectele noi de infrastructură beneficiază de un sistem nou de canalizare, după cum ne-a asigurat primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir.
”Sunt în momentul de față proiecte depuse pentru schimbarea sistemului de canalizare, este vorba despre acel proiect cu suma de 240 milioane de euro, aflat în diferite stadii ale licitației, în momentul de față”, a declarat primarul.
Dragomir spune că în zona podului de pe Râmnicu Sărat, acolo unde se produc cel mai des inundații, se află sistemul de confluență al tuturor canalizărilor din zona respectivă: Dorobanți, Rm. Sărat, Chercea și Lacu Dulce. În ciuda faptului că pompele au fost schimbate în urmă cu câțiva ani, edilul spune că singura soluție ar fi înlocuirea lor cu altele, mult mai performante.
Referitor la străzile care au fost recent asfaltate și acoperite de apă, în urma furtunii, primarul spune că: ”Sistemele de canalizare au fost blocate de cantitatea mare de apă. Peste tot, pe unde s-au înlocuit sistemele de canalizare, nu au apărut la ploi, normale ca și debit, astfel de situații. Nu există nicio stradă, asfaltată în mandatul meu, care să nu aibă canalizare”.