Măsurare GRATUITĂ a glicemiei! Luni, 14 noiembrie, între orele 09.00 – 16.00, în holul Casei Tineretului!

  • Evenimentul este organizat de Secția de Diabetologie a Spitalului Clinic de Urgență Brăila: dr. Voineag Cristiana, dr. Postolache Bianca și Asociația Profesională a Medicilor de Familie din Brăila


  • Brăilenii care vor să-și testeze glicemia sunt așteptați mâine, 14 noiembrie, între orele 09.00 – 16.00, în holul Casei Tineretului, din Brăila. Evenimentul se va finaliza după ora 16.00 cu un simpozion de informare și marchează Ziua Internațională a Diabetului Zaharat.

Diabetul zaharat este afecțiunea în care nivelul glicemiei (zahărul din sânge) crește peste normal. Alimentele pe care le ingerăm sunt transformate în glucoză, care intră în sânge și contribuie la toate procesele vitale ale organismului uman. Insulina (hormonul secretat de celulele beta din pancreas, cu rol în metabolismul glucidelor) transportă glucoza din sânge către toate celulele. Ajunsă la nivelul celulelor, glucoza este transformată fie în energia necesară corpului pentru activități mentale și fizice, fie este stocată, pentru a fi utilizată mai târziu. În cazul persoanelor cu diabet, organismul lor nu poate folosi corect insulina produsă, ori nu are capacitatea de a secreta deloc insulina.

În cazul diabetului de tip 1 (diabet insulinorezistent), sistemul imunitar al pacientului atacă și distruge celulele beta din pancreas care produc insulina. Această formă apare de regula la copii și la adolescenți și necesită administrare de insulină toată viața.

Persoanele cu diabet de tipul 2 pot produce insulină, dar corpul lor nu o mai utilizează eficient. Când glicemia este constant crescută, pancreasul pompează continuu insulină și, în cele din urmă, celulele devin supraexpuse. Tipul 2 este de departe cel mai frecvent tip de diabet (90% dintre cazuri) și unul care se dezvoltă de obicei la adulți; cu toate acestea, rata diabetului de tip 2 la copii este în creștere. Diabetul de tip 2 este asociat cu obezitate și sedentarism.

De obicei, diabetul de tip 2 evoluează pe tăcute, în luni sau chiar ani de zile și e depistat, de multe ori, când deja apar și complicațiile cronice: retinopatie diabetică, polineuropatie, eveniment coronarian acut, insuficiență renală. De aceea este indicat ca orice persoană trecută de 45 de ani să își facă la fiecare 6-8 luni o glicemie (prin analiză de sânge; recoltarea se face dimineața, după cca 8 ore de repaus alimentar).

Atât în cazul diabetului de tip 1, cât și al diabetului de tip 2 (mai ales cel cu evoluție acută), există câteva semne care indică posibilitatea unei glicemii crescute:

  • consum crescut de lichide, peste 2-2,5 litri/zi, senzație de sete, buze/mucoase uscate (polidispie);
  • urinare frecventă și volum crescut de urină (poliurie);
  • poftă crescută de mâncare (polifagie);
  • scăderea în greutate, în ciuda unui consum alimentar crescut.
Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry