A început Postul Paștelui! Cât durează postul și ce trebuie să faci!
Postul Paștelui sau Postul Mare începe în acest an luni, 11 martie. Paștele ortodox va fi sărbătorit de credincioși pe 28 aprilie. Postul Catolic a început pe 6 martie, odată cu Miercurea Cenușii, iar Paștele catolic va fi sărbătorit pe 21 aprilie.
Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se retina de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc.
Pe toată perioada Postului Paștelui, începând de luni, 11 martie și până pe 28 aprilie, nu se fac nunți și botezuri. În afara zilelor de post de peste an, nu se fac nunţi în zilele Praznicelor împărăteşti şi nici în ajunul acestora, în săptămâna lăsatului sec de carne (3 – 9 martie), în Săptămâna Luminată (29 aprilie – 5 mai) În Postul Paștelui nu se cântă și nu se dansează. Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Astfel în această perioadă pentrecerile sunt considerate nepotrivite.
Este strict interzis să mănânci alimente de origine animală. De asemenea, credincioșii pot ține post negru, dar este mai dificil, așa că mulți aleg să țină postul simplu. Toate acestea pentru a se putea spovedi și pentru a se împărtăși.
”La praznicul Buneivestiri (25 martie) şi în Duminica Floriilor se dezleagă şi la pește (când însă Bunavestire cade în primele patru zile din Săptămâna Patimilor, se dezleagă numai la untdelemn şi vin, iar când cade în vinerea sau sâmbătă acestei săptămâni, se dezleagă numai la vin)”, spune părintele Prof. Dr. Ene Branişte, citat de crestinortodox.ro