Mesajul prefectului Iulian TIMOFEI de Ziua Unirii Principatelor Române: ”Împreună putem depăși orice obstacol în consolidarea viitorului acestei țari, pentru că românii merită tot ceea ce este mai bun!”

Ca în fiecare an, sute de brăileni au venit la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, situată în piațeta din fața Palatului de Justiție, pentru a urmări evenimentele dedicate zilei de 24 ianuarie 1859 – Ziua Unirii Principatelor Române și pentru a se prinde în Hora Unirii.

La ceremonialul oficial dedicat sărbătoririi Zilei Micii Uniri au participat cei doi subprefecți, primarul municipiului, Marian Dragomir, împreună cu viceprimarii Doinița Ciocan și Alexandru Jantea Crîcan, președintele Consiliului Județean, Iulian Francisk Chiriac, alături de vicepreședintele Ionuț Ciprian Dobre, senatorul Ion Rotaru, deputații Mircea Florin și Niță Nicu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, Răzvan Popescu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii Sorin Moise, consilieri municipali și județeni, șefi ai instituțiilor deconcentrate ale Guvernului, precum și reprezentanți ai organizațiilor politice locale, ai minorităților etnice, celor sindicale, dar și ale organizațiilor de vârstnici.

De asemenea, au fost prezenți inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, cms-șef Marius Budu, inspectorul șef adjunct al Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, col. Gabriel Paraschiv, șeful Sectorului Poliției de Frontieră Brăila, cms.-șef Cristian Bourcianu, șeful Bazei Reparații Nave Brăila, cms.-șef Florin Baștiurea, comandatul Flotilei Fluviale, comandor Marcel Neculae, precum și inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” Brăila, col. Ion Cristian.

”Marcăm, astăzi, Ziua Unirii Mici, a Unirii Principatelor Române de la 1859. Atunci, pe 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales, la București, domn și astfel s-a desăvârșit unirea Moldovei cu Țara Românească.

Primul articol din Constituția României arată că: «România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil» Momentul ianuarie 1859 a fost primul pas în dobândirea acestui statut ce avea să fie consacrat definitiv și ireversibil prin Marea Unire de la 1918.

Reper istoric care a dat startul modernizării României ca țară, Mica Unire a însemnat mai mult decât desființarea unei granițe. A demonstrat, de fapt, inclusiv maturitatea tuturor celor care au participat și au făcut posibil acest act, fiind, de altfel, primul pas al afirmării identității noastre naționale, culturale și etnice. Pentru noi toți, ceea ce s-a realizat în acel moment marcant al istoriei noastre ne-a demonstrat că, uniți putem depăși obstacole care par a fi de netrecut.

România este astăzi recunoscută pentru promovarea respectului reciproc, a bunei înțelegeri, a deschiderii către dialog, precum și pentru atașamentul său față de principiile drepturilor omului.

Dragi brăileni,

Trebuie să păstrăm tradiția, să nu ne dezamăgim strămoșii și am încredere că împreună putem depăși orice obstacol în consolidarea viitorului acestei țari, pentru că românii merită tot ceea ce este mai bun. Dragostea de țară, truda și efortul ne vor salva.

Închei prin a spune cu credință:

Trăiască unitatea poporului român! Așa să ne ajute Dumnezeu!

La mulți ani, români!

La mulți ani, România!” a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Tot astăzi, la invitația viceprimarului orașului Însurăței, având atribuții de primar, Florentina Carșote, prefectul județului, Iulian Timofei a participat și la manifestările similare desfășurate în această localitate, pe platoul din fața Casei de Cultură. La activitatea din județ organizată în premieră, au participat sute de localnici care au venit să serbeze, alături de oficialități, momentul Micii Uniri.

La 1859, Alexandru Ioan Cuza era ales domn și al Țării Românești, după ce, în același an, fusese ales domn al Moldovei, realizându-se astfel unirea celor două Principate Române sub conducerea unui singur domnitor. Acest eveniment major în istoria țării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat național unitar român.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry