- Primăria Brăila, Primăria Chiscani, dar și Consiliul Județean au bătut palma în 2021 şi au format Asociația de Cooperare şi Parteneriat local pentru Dezvoltarea Stațiunii Lacu Sărat, iar cele trei entități publice au stabilit să aloce fiecare câte 500.000 lei pe an, în total 1,5 milioane lei anual pentru dezvoltarea stațiunii.
- ??????̦???? este realizată integral din contribuțiile egale ale Consiliului Județean, Primăriei Brăila și Primăriei Chiscani
Administrația PSD, prin vocea președintelui Consiliului Județean – Iulian Chiriac și a primarului – Marian Dragomir, a făcut o scurtă prezentare a programului lucrărilor de modernizare din Stațiunea Lacu Sărat, care au început încă de anul trecut.
La începutul lui 2023 s-au finalizat de montat bordurile mari și mici (pentru trotuare), au fost montate sisteme suplimentare de preluare a apei și a început asfaltarea stațiunii. S-a turnat primul strat de asfalt la străzi, apoi, în timp ce se ridică la cotă capacele de canalizare, geigerele de preluare a apei se vor finaliza trotuarele și apoi se va turna ultimul strat de asfalt.
În luna aprilie se continuă asfaltările și se va organiza licitația pentru mobilier stradal – bănci și coșuri de gunoi.
Administrația PSD promite că în luna mai 2023 se va finaliza asfaltarea stațiunii, înainte de termenul contractual!
Tot în mai se va începe montarea mobilierului stradal și se va demara procedura de amenajare a parcării de la intrarea în stațiune.
”În sezonul estival o parte din manifestările culturale ale Municipiului Brăila se vor desfășura și în Stațiunea Lacu Sărat iar colaborarea va aduce mai multe proiecte benefice pentru cei care vor alege să se relaxeze pe malul lacului”, a declarat primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir.
Principalele obiective ale Asocierii! Autoritățile promit o schimbare totală a Stațiunii Lacu Sărat:
- Sensul giratoriu – Va fi asfaltat integral și se vor monta jardiniere cu flori semnalizate rutier. În timpul evenimentelor, jardinierele vor fi mutate, iar Piața Centrală a stațiunii (sensul giratoriu) se va transforma într-o scenă pentru artiști. Pe perioada evenimentului accesul auto va fi temporar restricționat
- Spațiile verzi – La rectificarea de buget din acest an, Consiliul Județean, Primăria Brăila și Primăria Chiscani vor suplimenta banii și se va scoate la licitație amenajarea spațiilor verzi
- Parcul englezesc – La rectificarea de buget din acest an Consiliul Județean, Primăria Brăila și Primăria Chiscani vor suplimenta banii și se va scoate la licitație placarea cu granit, reabilitarea fântânii cu sistem de iluminat RGB și amenajarea spațiilor verzi cu instalație de irigații computerizată
- Parcul de joacă – Primăria Chiscani a depus proiect de finanțare pentru construirea unui parc de joacă
- Câinii – Primăria Chiscani a demarat o licitație publică pentru strângerea lor. Asocierea formata din cele trei unități administrativ-teritoriale nu are drept de ridicare a câinilor
- Plaja și lacul – Aparțin Agenției Naționale de Resurse Mineraliere care a concesionat sau închiriat porțiuni de plajă către diverse societăți comerciale. Asocierea nu are drept de exploatare sau intervenție pe plaje sau pe lac
Chiriac: ”Scopul asocierii este dezvoltarea stațiunii, mai presus de orice chestiune politică”
În calitate de președinte al Partidului Social Democrat, Iulian Chiriac spune că nu va permite disputelor politice să intervină în modernizarea stațiunii. Declarația vine în urma deciziei primarului comunei Chiscani de a părăsi Partidul Social Democrat.
”Nu vom bloca modernizarea stațiunii! Asocierea este un proiect asumat și promis brăilenilor, care nu merită să fie blocat!”, a declarat președintele PSD, Iulian Chiriac.
În februarie 2021, Consiliul Judeţean Brăila, Consiliul Local Municipal Brăila şi Consiliul Local Chiscani şi-au desemnat reprezentanţii în Consiliului Director al Asociaţiei de Cooperare şi Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Staţiunii „Lacul Sărat”, organism înfiinţat cu scopul de a dezvolta staţiunea, recunoscută în ţară şi peste hotare pentru proprietăţile curative ale nămolului de aici.
În noiembrie 2022, Lacu Sărat a devenit, oficial, stațiune balneoclimaterică! Prin acest act normativ se are în vedere consolidarea cadrului legal pentru valorificarea terapeutică a factorilor sanogeni naturali și funcționarea unităților medico-balneare pentru patru localități care dispun de acești factori.
Virtuţile terapeutice ale apei şi nămolului din Lacu Sărat au fost puse în valoare încă din anul 1879. Se apreciază că aici există unul dintre cele mai valoroase nămoluri sapropelice din ţară şi ape cu cea mai mare concentraţie salină, realitate confirmată şi de faptul că majoritatea pacienţilor încheie cura balneară într-o stare ameliorată. Adâncimea apei variază între 0,6m şi 1,80 m iar fundul lacului este acoperit pe întreaga suprafaţă de un nămol terapeutic cu un grad foarte mare de mineralizare.
Principalii factori naturali de cură ai staţiunii balneoclimaterice Lacu Sărat:
- apa sulfatată, clorurosodică, magneziană concentrată a lacului are un grad ridicat de mineralizare, de peste 80 g/l, și favorizează dezvoltarea unei microfaune care îi conferă calități terapeutice deosebite
- nămolul sapropelic ce se extrage din lac are un conținut ridicat de hidrogen sulfurat și este utilizat pentru tratarea unei game însemnate de afecțiuni reumatismale.