Produse expirate, alimente care, deși aveau modificări organoleptice, erau depozitate în spațiile de preparare a produselor de patiserie și multă mizerie – asta au găsit inspectorii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, în urma unei reclamații, la o covrigărie aflată în buricul târgului.
Ca urmare a reclamaţiei unui consumator referitoare la refuzul nejustificat al vânzătorului pe principiul “daţi-mi mărunt, că nu am să vă dau rest – puteţi merge în altă parte”, Comisariatul Judeţean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Brăila a desfășurat o acţiune de control, în data de 08.01.2024, la SC Olifdacom SRL Brăila – Patiseria Panda, locația din Str. 1 DECEMBRIE 1918 colţ cu Str. PLEVNA, Brăila.
În urma verificărilor, reclamaţia s-a dovedit a fi întemeiată, iar din cauza neregulilor constatate, comisarii CJPC Brăila au aplicat următoarele sancţiuni:
- 4 amenzi contravenționale în valoare totală de 15.000 lei;
- oprirea definitivă de la comercializare a produselor cu data limită de consum/data durabilităţii minimale depăşită;
- oprirea definitivă de la utilizare şi scoaterea din circuitul consumului uman a circa 125 kg (în valoare de peste 1.000 lei) materii prime nesigure, cu modificări organoleptice, folosite în cadrul procesului tehnologic de fabricaţie a diferitelor sortimente de patiserie;
- oprirea temporară a fabricației produselor de patiserie până la remediera deficiențelor constatate și intrarea în legalitate a operatorului economic.
Dintre principalele abateri constatate de echipa de control menţionăm:
- comportamentul incorect al operatorului economic faţă de consumator, prin refuzul de a-i vinde produsul de patiserie solicitat
- intersectarea fazei salubre cu cea insalubră (depozitarea deşeurilor menajere realizată în spaţiul de depozitare al materiilor prime);
- folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu chedere deteriorate şi rafturi cu zone de rugină;
- utilizarea unor utilaje neigienizate existente în zona de fabricaţie, pătate şi cu zone de rugină;
- folosirea unor recipienţii pentru colectarea deşeurilor menajere fără sistem de acţionare la pedală;
- utilizarea unor forme pentru coacerea produselor finite cu stratul protector deteriorat;
- folosirea pentru depozitarea diferitelor semipreparate a ambalajelor provenite de la alte materii prime utilizate deja în procesul tehnologic sau în ambalaje confecţionate din plastic nedestinat domeniului alimentar;
- existența, în spaţiile de producţie şi de depozitare, a unor calorifere neigienizate
- utilizarea pentru dozarea materiilor prime şi auxiliare a caserolelor provenite de la alte produse finite utilizate;
- depozitarea necorespunzătoare, direct pe pardoseală a recipienţilor utilizaţi pentru dozarea materiilor prime;
- lipsa monitorizării parametrilor de microclimat pentru materiile prime refrigerate şi a dezinfecţiei ouălor utilizate;
- neafișarea menţiunii prin care consumatorii sunt informaţi, în mod complet şi corect, că o parte din produsulele finite „provin din produs congelat/decongelat” astfel încât aceştia să facă o alegere raţională în conformitate cu interesele lor.
În data de 10.01.2024, s-a efectuat controlul verificării măsurilor dispuse anterior, constatându-se îndeplinirea acestora și, ca urmare, s-a ridicat măsura de oprire temporară a fabricației produselor de patiserie.