Deputatul Vasile Varga trage un semnal de alarmă: ”Polițistul nu mai are o legătură profundă cu oamenii și comunitățile”
Deputatul PNL de Brăila Vasile Varga a atras atenția, imediat după evenimentele de la Caracal, de anomaliile cu care se confruntă Poliția Română care, în urma unor reforme incoerente, a fost golită de responsabilități și ruptă de realitățile din teren.
Locul sectoriștilor din mediul urban, care puteau desfășura activități operative pe orice domeniu, făceau anchete în cazuri de mică amploare și participau la cercetări penale complexe, a fost luat de polițistul de proximitate, care are drept principală atribuțiune activitate de prevenție. Polițistul de proximitate nu mai este obligat să-i cunoască pe membrii comunității, activitatea economică din zonă, astfel că implicarea este tot mai redusă. Tabloul este similar și în mediul rural, unde lucrătorul dintr-un post de poliție a devenit un funcționar cu program de la 8,00 la 16,00, care face naveta în cel mai apropiat oraș, iar permanența este asigurată de patrule mobile, care acționează pa raza mai multor comune, acoperind, uneori, și distanțe de 50-60 de kilometri.
”Eficiența unui astfel de mod de organizare este îndoielnică, cât timp polițistul nu mai are o legătură profundă cu oamenii și comunitățile în care își desfășoară activitatea. Mă întreb cum poate un polițist care nu cunoaște o comunitate, dar care este nevoit să intervină acolo, după orele 16,00, să-și facă o imagine complexă și corectă asupra locului, a oamenilor, a realităților privind potențialul infracțional sau să cunoască firele, adeseori nevăzute, care îi leagă pe membrii comunității?”, a declarat deputatul Vasile Varga, în cadrul unei declarații susținute în Camera Deputaților.
Semnalele de alarmă trase în ultima vreme, inclusiv de parlamentarul brăilean, l-au determinat pe Mihai Fifor, ministrul Afacerilor Interne, să vorbească despre reînființarea posturilor de poliție în fiecare comună și asigurarea permanenței în cadrul acestora.
”Decizia trebuie dublată de regândirea conținutului muncii de polițist. Reînființarea posturilor de poliție, permanența sunt la fel de importante ca și atribuțiile polițistului, atât în mediul urban, cât și în cel rural. Domnule ministru Fifor, dacă într-adevăr vă doriți să faceți ceva și nu vă folosiți de acest subiect doar pentru campania electorală, atunci aveți responsabilitatea să schimbați lucrurile! Dați ce nume doriți lucrătorului din poliție: sectorist, polițist de proximitate sau inventați orice altă titulatură! Nu ambalajul contează, ci conținutul. Redați acestei munci credibilitatea, răspunderea și rolul în comunitate! Puneți în fișa postului obligativitatea unui polițist de proximitate, indiferent că acționează în urban sau în rural, de a-și cunoaște membrii comunității și unde există potențialele pericole, redați-le capacitatea de a lua decizii și de a interveni, pentru că doar așa vom reuși să avem o Poliție Română funcțională, eficientă, demnă și respectată!”, este mesajul deputatului liberal Vasile Varga, pentru ministrul Mihai Fifor.