Vezi care este procedura: trecerea la pensiile de limita de varsta
Potrivit art 64,67 si 82 din Legea nr 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, trecerile de la pensiile anticipate, pensiile anticipate partiale si pensiile de invaliditate la pensia pentru limita de varsta, se fac din oficiu. Responsabilitatea modificarilor revine caselor teritoriale de pensii, iar decizia se emite in termen de 45 de zile, de la data indeplinirii conditiilor legale, de catre beneficiar.
Pentru acordarea pensiei de limita de varsta, pensia anticipata se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare, realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate.
Pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii, prin adaugarea perioadelor asimilate si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare, realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate.
La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta se modifica si pensia de invaliditate. Aici se acorda cuantumul cel mai avantajos pentru beneficiar. In cazul pensiilor de invaliditate gradul I, indemnizatia pentru insotitor se mentine si pe durata acordarii pensiei pentru limita de varsta.
“In functie de data emiterii deciziei de pensie, noul cuantum al drepturilor va fi achitat in luna urmatoare celei in care a fost emisa decizia, sau cel tarziu in luna urmatoare acesteia, daca beneficiarii aleg sa primeasca pensia in conturi bancare. In primele 3 luni ale anului 2018, Casa Judeteana de Pensii Braila a emis din oficiu 285 de decizii de trecere la pensie de limita de varsta”, a prezentat Sorin Enache, directorul CJP Braila, in cadrul Comisiei de Dialog Social.