Senatorul PSD, Ion Rotaru: ”Obiectivul recalculării pensiilor s-a realizat și a fost o acțiune menită să facă dreptate și să asigure pensii egale la muncă și contribuții egale”

Recalcularea pensiilor s-a încheiat! Peste 700 de mii de pensionari vor avea valoarea recalculată mai mică decât pensia actuală, dar legea pensiilor prevede ca aceștia să primească în continuare valoarea cea mai mare. Concret, în cazul lor, pensia nu se va diminua.

Senatorul PSD, Ion Rotaru, a transmis un comunicat de presă cu privire la declarațiile publice ale opoziției, care încearcă să atragă capital electoral pe o măsură implementată de Guvernul Ciolacu.

”În luările de poziții din ultimul timp, tot mai mulți liberali își arogă paternitatea creșterii pensiilor ca urmare a recalculării acestora. Pentru cei care au uitat, le reamintim că Legea 127/2019 prevedea foarte clar atât majorarea cât și recalcularea pensiilor, dar a fost blocată și de liberali, probabil pentru motivul că era o lege P.S.D.

Mai mult decât atât, în anul 2021 Guvernul PNL – USR cu prim ministru Cîțu și cu ministrul Muncii liberal, la unison cu USR, nu au acordat nicio majorare la pensii, dar au avut ”grijă” să prindă jalonul de tristă amintire în P.N.R.R. de a îngheța pensiile pe 70 de ani, prin alocarea a doar 9,4 % din P.I.B. pentru plata pensiilor, în condițiile în care media în U.E. este de peste 12,5%. De asemenea, să nu uităm, că în anul 2023, înainte de votarea actualei Legi 360/2023, prin care se realizează această recalculare, erau liberali nemulțumiți de prevederile legii, afirmând apăsat că nu o vor vota”, a transmis senatorul PSD, Ion Rotaru.

Aproape 2 milioane de pensii cresc cu 500 de lei, peste 1 milion de pensionari vor primi cu o mie de lei mai mult, iar peste 83 de mii de pensii sunt crescute cu peste 2 mii de lei. Efortul bugetar pentru a pune în practică noile valori ale pensiilor va fi de 9,45 de miliarde de lei, conform informațiilor publicate de Ministerul Muncii.

”Iată că obiectivul recalculării pensiilor s-a realizat și a fost o acțiune menită să facă dreptate și să asigure pensii egale la muncă și contribuții egale. Toate pensiile au intrat în procesul de recalculare, iar în final, recalcularea a adus majorări pentru 3.806.270 de pensii din numărul total de 4.609.830, reprezentând 82,5% din totalul pensionarilor.

Premierul Marcel Ciolacu, a realizat astfel obiectivul politic major, asumat atunci când P.S.D a intrat la guvernare, de a crește veniturile, și de a reface puterea de cumpărare a pensionarilor după înghețarea punctului de pensie de către guvernarea Cîțu –USR. Creșterea medie a pensiilor din sistemul public este de 622 RON, valoarea pensiei medii după recalculare este de 2.761 RON față de 2.292 RON înainte de recalculare, iar valoarea bugetului pentru pensii de la 1 septembrie până la finalul anului este de 50.901.243,912 RON, bani prevăzuți în buget.

De asemenea a crescut indemnizația minimă socială pentru un număr de 558.970 beneficiari.

Facem precizarea, că nici o pensie aflată în plată nu scade, iar dacă în urma recalculării rezultă un cuantum mai mic, rămâne în plată pensia de la nivelul lunii august. Este posibil, având în vedere amploarea și complexitatea recalculării, să existe erori materiale, ori situații în care așteptările oamenilor să nu fie îndeplinite. În asemenea cazuri, persoanele se pot adresa cu o solicitare de reverificare către Casa de Pensii de care aparțin.

Esența acestei recalculări o reprezintă așa cum am menționat anterior, eliminarea inechităților, respectiv pensie egală la ani de muncă si contribuție egali. Din păcate nu toate pensile au crescut, dar dacă se întâmpla acest lucru, rămâneau în continuare inechități între categoriile de pensionari”, a transmis senatorul PSD, Ion Rotaru.

Pensiile recalculate vor ajunge la beneficiari de luna viitoare.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry