Primariile trebuie sa-si inventarieze bunurile din domeniul public

Primariile trebuie sa-si inventarieze bunurile din domeniul public

 

 

Concesionarea terenurilor ce apartin domeniului privat al localitatilor se va putea realiza direct catre proprietarii constructiilor existente pe acestea, toate procedurile de concesionare a bunurilor ce apartin domeniului privat al unitatilor administrativ – teritoriale vor face obiectul unor regulamente aprobate prin hotarari ale consiliilor locale sau a consiliilor judetene, care vor putea decide, in baza acestor regulamente locale, inclusiv vanzarea directa a terenurilor concesionate, ce apartin domeniului privat al localitatilor, catre proprietarii constructiilor definitive si autorizate. Toate aceste prevederi vin ca urmare a modificarilor aduse la Legea Administratiei Publice locale nr. 215/2001, initiate de deputatul liberal Vasile Varga si aprobate de Parlamentul Romaniei.

Deputatul brailean a mai propus ca toate bunurile apartinand unitatilor administrativ-teritoriale sa fie inventariate anual, iar primarii si presedintii consiliilor judetene sa prezinte consilierilor, in fiecare an, rapoarte despre cum au fost acestea gestionate. Mai mult, parlamentarii au decis ca, la nivelul fiecarei localitati, sa se infiinteze o comisie speciala pentru inventarierea bunurilor ce alcatuiesc domeniul public al unitatii administrativ-teritoriale, iar primariile care nu au un inventar recent al bunurilor din domeniul public au obligatia de a il actualiza in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a noilor prevederi.

”Cand am initiat demersul de modificare a Legii Administratiei publice locale, am plecat de la ideea ca poti vorbi despre raspunderea primarului, ca autoritate executiva in procesul adoptarii hotararilor de consiliu local, doar daca ai o lege cu prevederi clare. Era nevoie ca din lege sa dispara ambiguitatile, iar multe dintre acestea mi-au fost semnalate de reprezentantii Asociatiei Municipiilor din Romania, care se confrunta cu tot felul de situatii in procesul de elaborare a documentelor necesare bunei desfasurari a activitatii unei primarii”, a explicat liberalul Vasile Varga.

Noile modificari legislative aduc si o serie de clarificari ale unor proceduri si circuite ale documentelor necesare in procesul de adoptare de catre consiliul local a unor hotarari. Raportul sau referatul compartimentului de resort al aparatului de specialitate al unei primarii, care insotesc un proiect de consiliu local, trebuie aprobate de primar, inainte de a fi supuse dezbaterii plenului consiliului local. In plus, de acum, nu directiile, serviciile sau compartimentele din cadrul unei primarii sunt raspunzatoare de activitatea de constatare, impunere, incasare, inspectie fiscala, urmarirea si executarea silita a veniturilor proprii ale bugetelor locale, ci personalul compartimentelor de specialitate.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry