Plateste online in siguranta! – #BuySafePaySafe

Plateste online in siguranta! – #BuySafePaySafe

 

 

In perioada 4-15 iunie 2018, la nivel european s-a derulat Operatiunea E-Commerce 2018, o actiune comuna a organismelor de aplicare a legii din 28 de state din Uniunea Europeana si din afara acesteia. In timpul operatiunii au fost efectuate peste 200 de perchezitii domiciliare si identificate 20.000 de tranzactii frauduloase, au fost implicati peste 200 de parteneri privati si confiscate mai multe categorii de bunuri: bani, droguri, carduri, dispozitive electronice.

La finalul acestei ample actiuni au fost arestati 95 de infractori specializati in comiterea de fraude si membri ai retelelor infractionale din mediul online suspectati de comiterea unor fraude online. Suspectii arestati au realizat tranzactii frauduloase cu carduri de credit compromise, prejudiciul estimat depasind 8 milioane Euro.

Actiunea a fost coordonata de catre Centrul European de Criminalitate Informatica (EC3) din cadrul Europol, cu sediul la Haga. Centrul a primit sprijin direct de la comercianti, companii de logistica, banci si companii emitatoare de carduri. Europol a oferit, de asemenea, suport analitic in investigatiile desfasurate de autoritatile nationale. 

In urma rezultatelor obtinute, cele 28 de state participante au lansat in data de 19 iunie a.c. Campania de prevenire si constientizare asupra fraudelor pe internet #BuySafePaySafe. Romania se alatura acestui demers, care reprezinta doar inceputul unei serii de investigatii operative, mai multe arestari fiind asteptate in urmatoarele luni.

Astfel, Politia Romana, prin Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate si Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii, va promova pe teritoriul national, prin intermediul mediului on-line sau in cadrul unor intalniri cu cetatenii, mesajele campaniei, care au fost elaborate la nivelul EUROPOL, sub forma unor afise si a unor prezentari animate.

Inspectoratul de Politie Judetean Braila va difuza zilnic, in perioada 21-30 mai 2018, unul dintre cele 8 mesaje adresate cetatenilor pentru realizarea in siguranta a cumparaturilor online.

Intrucat exista o serie de reguli de siguranta care pot fi adoptate pentru a evita fraudele online, politistii braileni va recomanda:

  • Verificati daca dispozitivul pe care il folositi pentru a efectua achizitii online este configurat in mod corespunzator si conexiunea de internet este sigura;
  • Folosirea unui card este o modalitate sigura de plata in comertul online atat timp cat va luati aceleasi masuri de precautie ca si in celelalte tipuri de achizitii;
  • Exista anumite indicii care va ajuta sa identificati o frauda. Daca sunteti victima unei fraude online, sesizati politia. Daca ati cumparat produsul prin intermediul unui card de credit sau debit, sesizati banca emitenta;
  • Verificati-va serviciul de internet banking in mod constant. Anuntati imediat banca emitenta daca observati plati sau retrageri pe care nu le-ati efectuat dvs.
Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry