200 de roboți pentru dezinfectarea spitalelor! Mihai Tudose: ”Am cerut azi Comisiei Europene să direcționeze acești roboți cu precădere către România!”

În cadrul eforturilor sale continue de a combate răspândirea coronavirusului și de a pune echipamentele necesare la dispoziția statelor membre, Comisia a lansat achiziționarea a 200 de roboți pentru dezinfectare care vor fi livrați spitalelor din întreaga Europă.

Spitalele din majoritatea statelor membre și-au exprimat nevoia și interesul de a primi acești roboți, care pot dezinfecta camerele standard pentru pacienți utilizând lumina ultravioletă, într-un timp scurt chiar și de numai 15 minute, contribuind astfel la prevenirea și reducerea răspândirii virusului. Procesul este controlat de un operator situat în afara spațiului care urmează să fie dezinfectat, pentru a se evita orice expunere la lumina UV.

Comisia Europeană cumpără în aceste zile 200 de roboți pentru dezinfectarea spitalelor din UE. În următoarele săptămâni vor fi trimiși către statele membre. Câți roboți a cerut România, în ce stadiu sunt demersurile Ministerului Sănătății în acest sens? În condițiile lipsei de transparență – și, e clar, de competență – a Guvernului, am cerut azi Comisiei Europene, printr-o interpelare, să direcționeze acești roboți cu precădere către România și celelalte țări care au dificultăți în achiziționarea de echipament performant în lupta anti-Covid. Un astfel de robot dezinfectează cu raze ultraviolete un salon de spital în 15 minute.

Comisia Europeană a alocat 12 milioane de euro pentru această achiziție din Instrumentul pentru sprijin de urgență – activat de Comisie în aprilie și dotat cu un buget de 2,7 miliarde euro, în baza căruia Comisia a încheiat acorduri cu cinci companii farmaceutice pentru achiziționarea vaccinului contra Covid-19 și e în discuții avansate cu o a șasea companie. În sesiunea plenară din această săptămână a Parlamentului European, votez pentru scutirea de TVA, în întreaga UE, a vaccinurilor anti-Covid și a dispozitivelor medicale necesare pentru vaccinare și diagnostic.

Până la apariția vaccinului, testarea rămâne, după cum ne arată exemplele altor state, un mijloc eficient de stopare a propagării virusului. Toată lumea se concentrează pe testare masivă, numai România nu testează la adevărata capacitate a sistemului medical. Dintr-un cinic calcul electoral! Mor românii pe capete din cauza unui guvern cu o singură grijă: să fie agățat de putere încă 4 ani!, a declarat europarlamentarul Mihai Tudose.

Comisia a mai semnat un acord cu Federația Internațională a Crucii Roșii și Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) contribuind cu 35,5 milioane de euro, finanțat de Instrumentul pentru Sprijin de Urgență, pentru a mări capacitatea de testare Covid-19 în UE. Finanțarea va fi folosită pentru a sprijini pregătirea personalului pentru colectarea de probe și analiză și performanța testelor, în special prin echipamentul mobil.

În ultimele săptămâni, Comisia Europeană a intensificat acțiunile pentru creșterea capacității de testare: s-au mobilizat, la 28 octombrie, 100 de milioane de euro din Instrumentul pentru sprijin de urgență pentru achiziția de teste rapid antigen, care urmează a fi livrate statelor membre. Se pregătește de către Comisie și o achiziție comună pentru a facilita accesul țărilor UE la aceste teste rapide. S-a dat de curând o recomandare europeană privind strategiile de testare. Acum o săptămână, Comisia Europeană a mai dat 35,5 milioane de euro Crucii Roșii Internaționale pentru efectuarea de teste de către echipe mobile ale organizațiilor de Cruce Roșie. Am cerut Comisiei sprijin urgent și pentru creșterea capacității de testare în România. Dar vrea statul român acest sprijin?…

Ce face, de fapt, Ministerul Sănătății pentru a beneficia de sprijinul european? Mă tem că mai e ceva pe lângă lipsa de competență și transparență guvernamentale. E indiferența criminală a unor guvernanți preocupați strict de alegeri!, spune vicepreședintele PSD, europarlamentarul Mihai Tudose.

Comisia va lansa o procedură comună de procurare a testelor rapide. 100 de milioane de euro vor fi puși la dispoziție din Instrumentul pentru Sprijin de Urgență pentru a sprijini statele membre.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry