3000 de porci sacrificati! G.Dragan: “Va dati seama, la 150 de mii de capete ce paguba economica este”

3000 de porci sacrificati! G.Dragan: “Va dati seama, la 150 de mii de capete, ce paguba economica este?”

 

 

Pesta Porcina Africana a facut ravagii in Judetul Braila. Autoritatile si-au dat intalnire astazi la Prefectura pentru a stabili care sunt masurile care urmeaza sa fie implementate, astfel incat pagubele materiale sa poata fi controlate.

Gicu Dragan, seful DSVSA Braila a precizat ca desi factorul principal al raspandirii este porcul mistret, oamenii care iau contact cu virusul si il poarta in necunostinta de cauza au dus la raspandirea pestei porcine in comunele Stancuta si Bertestii de Jos.

“Vreau sa va spun ca in Judetul Braila avem o situatie destul de buna, adica perceptia oamenilor a fost foarte buna, nu am avut probleme ca sa nu ne lase sa intram in curtile lor. Acum nu putem sa stim daca ei au sacrificat din procii bolnavi, pentru consum. Asta ar fi o mare greseala din partea lor pentru ca virusul Pestei Porcine Africane rezista prin congelare 6 luni de zile. Astfel, daca l-au congelat si il scot intr-o perioada de pana la 6 luni de zile exista posibilitatea reaparitiei acestui virus, in cazul asta putem spune ca am muncit degeaba in aceasta vara”, a declarat directorul DSVSA Braila.

Gicu Dragan a facut un apel catre cetatenii din zona sa nu mai circule dintr-o localitate in alta, acestia fiind principalul vector de transmitere a virusului Pestei Porcine Africane.

“Ca sa va dau un exemplu, un padurar care are cantonul la Dunare, si a avut animale, pana sa ne anunte pe noi, a trecut prin Polizesti si s-a dus acasa in Bertestii de Jos. Este suficient ca sa duca cu el din gospodaria contaminata in celelalte localitati. Oamenii trebuie sa inteleaga ca in aceasta perioada nu trebuie sa mai intre in gospodariile care au porci!”, a adaugat seful DSVSA.

Virusul care produce Pesta Porcina Africana are o perioada de incubatie de 3 pana la 15 zile, cu 3-4 zile la formele acute. Boala este deosebit de periculoasa fiind usor de transmis intre populatiile de suine, afectand toate sexele si varstele, atat animale din ferme, gospodarii sau porci salbatici – mistreti.

“Chiar daca omul consuma aceasta carne, nu se poate imbolnavi pentru ca virusul este stric specific speciei porcine. Nu are nicio treaba cu transmiterea la om. Problema principala este gradul mare de difuzibilitate si mortalitatea de aproape 100% a animalelor. Ca si pagube economice, va dati seama, 3000 de porci in despagubiri, cam cati bani sunt. Ne indreptam catre complexele de porci, catre fermele de porci, pentru ca va dati seama, la 150 de mii de capete ce paguba economica este”, a declarat Gicu Dragan, directorul DSVSA Braila.

Semnele care indica aparitia virusului sunt:

– moartea subita a animalelor fara evidente

– prezenta unei febre ridicate, de 40-42 grade

– prezenta unei inrosiri a pielii, simptom ce poate fi sesizat mai mult la animalele cu pielea deschisa. Aceasta inrosire apare mai ales in varful urechilor, la coada, pe piept si/sau in zona abdomenului

– animalele bolnave isi pierd pofta de mancare, devin apatice si inainte de deces cu 24-48 de ore isi pierd coordonarea motrica

– voma, diaree (uneori chiar cu sange), scurgeri din ochi

– animalele mor in cel mult 20 de zile de la imbolnavire

– scroafele avorteaza

Rata de mortalitate a suinelor cu Pesta Porcina Africana este de 100% la rasele domestice.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry