O scăpare din laborator a virusului SARS-CoV-2 este „extrem de puțin probabilă”, arată studiul comun al Organizației Mondiale a Sănătății și China, privind originea coronavirusului.
Transmiterea virusului de la lilieci la oameni printr-un alt animal este scenariul cel mai probabil. Aceasta este concluzia unui studiu comun realizat de OMS și China cu privire la originile SARS-CoV-2.
Experții au ajuns la concluzia că transmiterea coronavirusului la om de la un animal intermediar este o ipoteză „de la probabilă la foarte probabilă″, un incident de laborator rămânând „extrem de improbabil″.
Constatările au fost în mare măsură așa cum era de așteptat și au lăsat multe întrebări fără răspuns, dar raportul a furnizat detalii cu privire la raționamentul din spatele concluziilor experților. Echipa a propus cercetări suplimentare în fiecare domeniu, cu excepția ipotezei scăpărilor din laborator, conform DC News.
Cercetătorii au enumerat patru scenarii în ordinea probabilității apariției virusului numit SARS-CoV-2. Topul listei a fost transmiterea printr-un al doilea animal, despre care au spus că este foarte probabil. Ei au evaluat răspândirea directă de la lilieci la oameni ca fiind probabilă și au spus că răspândirea prin produsele alimentare cu „lanț de frig” era posibilă, dar nu probabilă. Cea mai apropiată rudă a virusului care provoacă COVID-19 a fost găsită la lilieci, despre care se știe că poartă coronavirusuri.
Cu toate acestea, raportul spune că „distanța evolutivă dintre aceste virusuri de lilieci și SARS-CoV-2 este estimată a fi de câteva decenii, sugerând o verigă lipsă”.