O investiţie de 117,5 milioane de lei pentru realizarea proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Brăila”, proiect finanţat în mare parte prin Fondul European de Dezvoltare Regională, contribuţia de la bugetul judeţului reprezentând doar 10,26% din valoarea totală a proiectului.
Toate bune și frumoase, până la desemnarea operatorului unic. În cursă au intrat toți operatorii de salubritate din Brăila, respectiv RER și asocierea ECO / Brai-Cata.
Inițial, licitația a fost câștigată de Brai-Cata și ECO, iar RER a făcut contestație. Curtea de Apel Galați a decis luni, 30 iunie 2022, în cazul contestației depuse după licitația pentru desemnarea operatorului unic de salubritate al județului Brăila, iar firma RER a fost desemnată câștigătorul licitației. A urmat a doua contestație înaintată de Brai-Cata și ECO, la CNSC. În final, RER a semnat contractul.
Ce spune primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir, despre decizia ADI ECO de a chema în instanță și de a cere daune operatorilor care AU PIERDUT licitația?
ADI ECO Dunărea a dat în judecată Brai-Cata și ECO SA, în ciuda faptului că orice societate sau asociere, care participă la o licitație, are dreptul legal de a o contesta.
”La început comisia a declarat câștigătoare asociația ECO și Brai-Cata. RER a uzat de dreptul ei și a contestat. A câștigat în instanță și a fost nominalizată ca și câștigătoare a licitației, ECO și Brai-Cata au făcut același lucru ca și societatea RER, au contestat acea decizie. Mai departe eu consider că este dreptul legal al fiecărei societăți să conteste și nu pot să mă substitui instanței de judecată, care va analiza această cerere și va da un răspuns.
Nu cred că este normal ca o asociere să ceară despăgubiri în numele unei societăți private și sper să nu fi făcut acest lucru. Dacă au solicitat despăgubiri pentru ei ca asociație este un subiect, dacă au solicitat despăgubiri pentru o societate privată, îmi doresc să nu se fi întâmplat acest lucru”,
a declarat primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir.
În ceea ce privește deszăpezirea în această iarnă, contractele actuale ale operatorilor de salubritate încetează cu data de 1 ianuarie 2023. Există varianta ca RER să dorească să presteze acest serviciu, însă autoritățile locale caută o formulă prin care deszăpezirea să fie făcută de SUPAGL, cu utilajele care există deja, sau prin subcontractarea serviciilor.
Cert este că primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir, ne-a asigurat de faptul că niciun utilaj din parcul auto al societății ECO nu va fi valorificat. Toate echipamentele și mașinile vor rămâne în proprietatea societății, pentru a avea oricând acces la un ”plan B” în cazul în care județul Brăila se dovedește a fi prea mult pentru operatorul unic.